fbpx

Стало відомо, в які способи хакери атакували "Прикарпаттяобленерго"

Суспільство 12:55, 05.01, 2016

Напад хакерів на "Прикарпаттяобленерго" може стати першим випадком, коли за допомогою кібератаки вдалося припинити електропостачання.

У грудні хакери здійснили проти українських постачальників електроенергії кілька потужних кібератак, здатних вивести їх з ладу.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на Reuters.

За даними агентства, мова йде про "Прикарпаттяобленерго" та ще як мінімум два підприємства, в мережах яких були виявлені ідентичні шкідливі програми.

"Прикарпаттяобленерго" повідомило про збій 23 грудня, внаслідок чого проблеми з постачанням електроенергії спостерігалися на території всієї області, включаючи Івано-Франківськ, пише "Ліга.Новини".

"Служба безпеки України звинуватила в кібератаці Росію, а Міністерство енергетики та вугільної промисловості створило спеціальну комісію, яка повинна була провести розслідування", – відзначає агентство.

Саме підприємство заявило тоді про "втручання" в роботу системи. Кремль ніяк не прокоментував інцидент.

За даними експертів комп'ютерної безпеки, напад на "Прикарпаттяобленерго" може стати першим випадком, коли за допомогою кібератаки вдалося припинити електропостачання.

"Вперше ми маємо доказ і можемо пов'язати шкідливу програму і конкретний збій у роботі системи",  заявив старший дослідник Trend Micro Кайл Вилойт.

Хакери використовували шкідливе ПЗ на платформі BlackEnergy, що дозволило їм отримати доступ до мереж та інсталювати програму KillDisk, здатну видаляти і перезаписувати файли. Точне призначення KillDisk ще не встановлено: безпосереднє вчинення атаки або її маскування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: