fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Керівники "СТАНу" відкинули звинувачення в сепаратизмі і нагадали, що їх переслідують в "ЛНР" саме за проукраїнські погляди

Керівники "СТАНу" відкинули звинувачення в сепаратизмі і нагадали, що їх переслідують в "ЛНР" саме за проукраїнські погляди

Суспільство 11:43, 01.11, 2017

Активісти громадської організації "Молодіжна організація "СТАН" спростували обвинувачення у сепаратизмі.

Операційна менеджерка ГО "МО "СТАН" Олеся Архіпова, координаторка проекту "Інтеркультурна лабораторія" Ольга Тутголова правління ГО "МО "СТАН" Ярослав Мінкін поясили, чому звинувачення у сепаратизмі на адресу їхньої організації безпідставні. 

Приводом для прес-конференції стала акція членів "Карпатської Січі" та їхніх прихильників, які у суботу, 28 жовтня, пікетували офіс "СТАНу". 

Як розповів Мінкін, організація в ту суботу провела захід – спершу зустріч з дітьми, а потім "африканську" вечірку.

"Після цього з'явилася група людей, які заявили, що прийшли протестувати проти сепаратизму. Вони не змогли впоратися зі своїми емоціями, говорили емоційно. Через це в декого з моїх колег потім був важкий і нестабільний психологічний стан", – зазначив Мінкін.

Мінкін очолює ГО "СТАН" з 2007 року, коли організацію було засновано у Луганську. "Для нас це (війна на Донбасі. – КУРС) трагедія ще більша, ніж для будь-кого. Люди, з якими разом ходили на Майдан, раптом змінили свої погляди. Крім того, почали погрожувати, що здадуть нас сепаратистським "службам безпеки". Це змусило багатьох людей переїхати в інші міста, де вони продовжували діяльність. Через це чимало з нас були внесені у списки "Фашисти и их пособники", пояснив Мінкін.

Олеся Архіпова, донька загиблого в бою добровольця батальйону "Донбас", приєдналася до "СТАНу" вже в Івано-Франківську. Організовує чимало соціальних акцій на розвиток міжнаціонального порозуміння, зокрема польсько-українського діалогу. Архіпова нещодавно повернулася з Вашингтона, де вивчала, як працює "низова демократія".

"Ми робимо все, для того, щоб розвивати низову демократію і дати право голосу тим, в кого це право часто обмежується",  розповіла про головний напрямок своєї діяльності Архіпова.

Архіпова розповіла, що молодики в чорному одязі та капюшонах під офісом у суботу її просто налякали.

"Під будинком були активісти, працівники СБУ, поліція. Мінкін до них не вийшов, бо працював з дітьми. Він був єдиною дорослою людиною у цій групі. Там проводилася зустріч з африканцями. Я думаю, що коли до вас приходять люди, які надто емоційні, це не надто комфортно… Часто так біля під'їзду колись збиралися в Луганську, Ялті… Без явних ознак, що це громадські організації", – розповіла Архіпова. 

ГО "Молодіжна організація "СТАН"  недержавна організація, заснована на базі однойменного літературного угруповання. Її декларована мета  розвиток відкритого креативного громадянського суспільства через створення та підтримку культурних, освітніх, соціальних та правозахисних ініціатив. До 2014 року остаточно визначений проукраїнський, проєвропейський напрям організації. Люди, котрі не поділяли цих поглядів, пішли зі "СТАНу" у тому ж 2014.

Мінкін розповів, що одна із перших засновниць СТАНу Олена Заславська у 2014-му змінила погляди і вийшла з організації. Вивести її з засновників ГО сьогодні проблематично з юридичного боку.

"Я не можу поїхати в Луганськ, бо відразу потраплю в полон. Не можу потрапити в Крим, де виріс. Не можу потрапити в окуповані Донецьку та Луганську області, де підтримував українські цінності, розбудовував проукраїнські цінності", – пояснює Мінкін.

На питання, чому просто не створили нову організацію, Мінкін зазначив, що юридичну адресу змінили, але назву вирішили залишити – "щоб не віддавати всі свої попередні проукраїнські надбання у Луганську". Мінкін запевнив, що Олена Заславська, яка сьогодні публічно заявляє про прихильність до "ЛНР", не має жодного впливу на організацію.

"Ми не хочемо, щоб нашу організацію асоціювали з окупованими територіями", – додав Мінкін.

Днями у поширеній публічно заяві керівники "СТАНу" запевнили громадськість, що "засуджують окупацію Криму, військову агресію і сепаратизм в Донецькій та Луганській областях". Нагадали, що за свою проукраїнську позицію ГО "МО "СТАН"  постійно піддається критці з боку сепаратистських формувань так званих "ЛНР" і "ДНР". На початку війни двоє членів організації через свої переконання потрапили у полон. А через подальші спроби російських військових затримати представників організації на захист останніх стала міжнародна фундація "Підтримка правозахисників".

Станівці подякували за всі зауваження щодо їхньої роботи і пообіцяли їх врахувати.

"І будемо старатися стати кращими. Від помилок не застраховані, а бути громадськими активістами ніхто не вчив", – закінчили активісти прес-конференцію.

Довідка:

Сьогодні ГО "МО "СТАН" є членом таких платформ:

–       Pan-European network of cultural managers TANDEM, created by European Cultural Foundation and MitOst (membership from 2011);

–       Ukrainian Diversity Network created by International Organization for Migration (membership from 2012);

–       Ukraine Lab, network of cultural managers, educators and business innovators, created by NGO «Insha Osvita/Another education» and MitOst (membership from 2014);

–       Active Citizens Ukraine, network of trainers and facilitators created by British Council (membership from 2015);

–       Ukrainian National Platform, created by Eastern Partnership Civil Society Forum (membership from 2017);

Як експерт з культурної політики та розвитку громадянського суспільства лідер організації Ярослав Мінкін представляє Україну на міжнародних самітах та конференціях. "Молодіжна організація "СТАН" реалізовує проекти, спрямовані на розвиток молоді, громадянську освіту, захист прав людини, демократизацію українського суспільства. За час роботи в Івано-Франківську випускниками навчальних проектів "СТАНу" стало більш ніж 500 осіб (інформація про ці проекти розміщена на  сайті організації).

 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: