fbpx

Станиславівські оголошення: як у місті курили сто років тому

Наша історія 18:34, 12.10, 2016

Історія не зберегла для нас ім’я жителя міста, який першим запалив цигарку. Але добре відомо, що на початку ХХ ст. в Станиславові, та й у цілій Австро-Угорщині, курців уже було чимало.

В 1912 р. преса повідомила, що лише за першу половину того року дохід від продажу тютюнових виробів у державі склав астрономічну суму – майже 8 млн корон. Куріння було поширене навіть серед молоді. Учням станиславівських шкіл і гімназій суворо забороняли палити тютюн "у громадських місцях", але вони досить часто порушували це правило, незважаючи на строге покарання.

Курили в основному чоловіки, хоч траплялися й жінки. Проте дама з сигаретою сприймалася в кращому випадку як дивачка, бо першими жінками, які закурили, були феміністки. Поширеним було паління й серед повій. Цікаво, що чоловіки не курили в присутності дами – і не лише через делікатність і турботу про її здоров’я. В ті часи паління вважалося проявом чоловічої свободи, а жінка не мала права бути її свідком.

Придбати тютюн, сигари і цигарки в Станиславові можна було в крамниці, яка мала державну ліцензію й відкрилася наприкінці 1901 р. – її називали "цісарсько-королівською трафікою". Власницею, як не дивно, була жінка – така собі Герміна Еберль. Трафіка знаходилась по вул. Карпінсього навпроти дирекції залізниць (нині головний корпус медуніверситету).

1Як бачимо з оголошення в газеті "Кур’єр Станиславівський" від 8 грудня 1901 р., у новоствореній крамниці можна було придбати тютюн і сигари різних видів, трубочки з єгипетського, французького і "спеціального" сигаретного паперу, які потрібно було самостійно наповнювати тютюном, і сам сигаретний папір різних ґатунків. Власниця пропонувала також різноманітні "прилади для паління" та гарантувала дбайливе обслуговування. В трафіці продавали також штемпелі, поштові марки й бланки для векселів.

Щоб привабити покупців, різним сортам сигар тоді давали звучні назви: "Кайзер", "Єгипетські", "Гавана", "Принцеса". На упакуваннях тютюну були написи вісьмома мовами, але якість його нерідко залишала бажати кращого – споживачі скаржилися, що він "віддавав сіном".

Протягом наступних років тютюнові крамнички почали з’являтися в Станиславові одна за одною, але сигарети й сигари все ж залишалися недешевим задоволенням. Тож не дивно, що вони нерідко ставали предметом крадіжок. В 1906 р. на вул. Казимирівській (нині вул. Мазепи) було вчинено зухвалий злочин. Невідомий крадій виліз на стрих будинку, в якому містилася крамничка тютюну і бакалії, прорубав отвір і через цю діру в стелі проник усередину. З крамниці він украв тютюн і сигарети на суму близько 400 корон.

У вересні 1908 р. "тютюнова крадіжка" прогриміла вже на все місто. Пан Трібфедер, власник сигаретної крамнички в пасажі Гартенберґів, прийшов зранку на роботу і побачив… велику діру в стіні крамниці з боку головної вхідної брами пасажу. Діаметр отвору складав близько 60 см, тож через нього легко могла проникнути доросла людина.

Пасаж Гартенбергів

В магазині господар застав безлад, який свідчив про те, що незваний гість добряче там похазяйнував. Наляканий пан Трібфедер трохи заспокоївся лише тоді, коли побачив, що зловмисник не рушив сейф, а забрав лише кілька десятків корон у дрібній монеті з відкритої шухляди. Зникло також кільканадцять пачок найдорожчих тютюнових виробів. Ця крадіжка викликала неабияку сенсацію в місті. Юрби цікавих зупинялися коло діри в мурі, дивуючись спритності злодія. Адже йому вдалося пробити таку діру і його ніхто не помітив!

Поліція гарячково взялася за пошуки винуватця. Ним виявився 22-річний мешканець Калуського повіту Гнат Кучера, який згодом щиро зізнався у скоєному. Свою сенсаційну крадіжку він здійснив так. Заховався у великому смітнику на подвір’ї пасажу, а пізно ввечері, коли головні ворота замкнули, виліз і взявся звичайним долотом пробивати діру. Викрили злодія завдяки спостережливості одного з місцевих жителів, який помітив у руках бідно вбраного чоловіка дуже дорогу сигару. Цьому свідкові одразу спало на думку, що сигара може походити з обкраденої крамниці, тож він повідомив про це поліцію.

Ця історія зайвий раз доводить шкоду куріння, тож побажаємо успіху всім, хто прагне позбутися цієї звички.

Олена Бучик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: