fbpx

Станиславівські оголошення: мешканці міста заспокоювали нерви медичним коньяком

Наша історія 13:51, 08.09, 2016

Кам’яниця Ґрауера (нині вул. Незалежності, 21) зображена на багатьох давніх поштівках. На деяких з них можна побачити крамничку з вивіскою, на якій видно ім'я "Jan Dąbrowski". На вітрині біліє напис великими літерами – "TLEN". Спробуємо познайомитися з цим закладом ближче.

Однією з найбільших і найкращих аптек Станиславова початку ХХ ст. вважалася аптека "Під срібним орлом" Яна Мацури, що знаходилась на вул. Карпінського, нині початок вул. Галицької. Її управителем (тепер би сказали: завом чи адміністратором) був фармацевт Ян Домбровський. З часом йому, мабуть, набридло бути найманим працівником, бо у грудні 1905 р. він започаткував власний бізнес – дроґерію. Нагадаємо, так називали магазини-аптеки, в яких продавали ліки, косметику й побутову хімію. В дроґерії Домбровського можна було також знайти французькі парфуми провідних виробників, гумові вироби, мінеральні води, отруту проти різноманітних шкідників. На жаль, преса не повідомляє, де знаходилась дроґерія на самому початку свого існування. Адже поштівка, яку ми бачимо, випущена видавництвом "Jonas Fuhrer & Haber, Stanisławòw" у 1916 р.  

1Як бачимо з реклами в газеті "Кур’єр Станиславівський" від 30 вересня 1906 р., в дроґерії Домбровського також пропонували унікальний напій – "медичний коньяк" фірми "Camis & Stock". Ця компанія була заснована в 1884 р. в італійському місті Трієст, яке тоді належало до імперії Габсбургів. Її продукція успішно суперничала з французькою, а про лікувальні властивості цих коньяків ходили легенди. Вважалося, що вони чудово допомагають привести до тями осіб, які випадково зомліли, а також добре заспокоюють нерви. "Чистий винний дистилят в урядово запломбованих пляшках. "Camis & Stock" – єдина парова дистилярня під державним контролем", – повідомляє реклама про компанію та її продукцію.

Дрогерія Домбровського була також офіційним представником львівської фабрики "Тлен", заснованої в 1899 р. Саме тут знаходився найбільший у Станиславові склад продукції цього відомого в ті часи виробника. Слово "Tlen" польською мовою означає "кисень". Мабуть, таку назву власники фабрики вибрали тому, що тут виробляли всіляку "хімію" – мурашину та азотну кислоту, перекис водню, очищену сірку, нітрат срібла… Фабрика виготовляла також гірчичники, вуглецеві солі для ванн, лікувальні мила та матеріали для перев’язок – вату, марлю, бинти. З часом тут почали виготовляти й різноманітні барвники, чорнила, отрути для мишей. Значно зріс асортимент косметичних засобів. Фабрика виготовляла аж 300 сортів лікувального та рідкого туалетного мила, туалетні води, парфуми.

2

Фабрика "Tlen" у Львові

Преса повідомляє, що пан Домбровський був не лише фармацевтом, а й відомим громадським діячем. В 1903 р. в Станиславові було засновано "Товариство помочі промислової", чиїм основним завданням було всіляке сприяння розвитку промисловості краю й підтримка місцевого виробника. Пан Домбровський був членом правління цього товариства і певний час виконував обов’язки його скарбника.

Пана Домбровського також вирізняв цікавий підхід до рекламування своїх товарів: "Маєш пан лупу і випадає пану волосся? Якщо так, спробуй знану у світі воду для волосся "Бай-Рам". Переконаєшся швидко в її надзвичайній ефективності”. Мабуть, така щирість і безпосередність викликала особливу довіру в потенційних клієнтів.

Олена Бучик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: