fbpx

Старий Новий рік: історія свята, традиції, прикмети

Культура 11:19, 13.01, 2019

Старий Новий рік традиційно святкують в ніч з 13 на 14 січня, тоді ж і прийнято щедрувати. Це незвичайне свято, і виникло воно в результаті зміни літочислення.

Сайт Сегодня.LIfestyle пише про історію свята Старий Новий рік, традиції, прикмети і про те, що не можна робити на Старий Новий рік.

Історія свята 

Старий Новий рік – це рідкісний історичний феномен, додаткове свято, яке з'явилося в результаті зміни літочислення. Це свято відзначається переважно в тих країнах, де православна церква продовжує користуватися юліанським календарем.

Раніше на Русі користувалися юліанським календарем, що складається з 12 місяців, назви яких були пов'язані з явищами природи. До ХХ століття календар Російської імперії (до складу якої входили території України) на 13 діб відставав від Європи, яка давно перейшла на григоріанський календар. Щоб скоротити цей розрив, в 1918 році декретом Ради Народних Комісарів був здійснений перехід на григоріанський календар – новий стиль, а 14 січня – день Святого Василя – виявився старим Новим роком.

Як відзначають Старий Новий рік: традиції свята

Українці на Старий Новий рік щедро накривають стіл, головною стравою якого є кутя. Святковий стіл дуже схожий на різдвяний, але страви вже не пісні. На стіл ставлять ковбаси, м'ясо, вареники, пироги, млинці та багато іншого.

На Старий Новий рік за столом прийнято збиратися всією сім'єю. Родичі просять один у одного вибачення за образи і загадують бажання.

Традиційно в дні Старого Нового року також відзначається день Маланки (13 січня) і день Святого Василя (14 січня). Ці свята завжди супроводжувалися народними гуляннями, перевдяганнями і ворожіннями. Головними обрядами святкування залишається досі щедрування і водіння кози Маланки. З вечора і до самої ночі компанії щедрувальників ходять по домівках, співають обрядові пісні-щедрівки, танцюють і жартують. Компанію супроводжує Коза Маланка. Вранці ж 14 січня в Україні посівають (засівають). На Старий Новий рік хлопчики і молоді хлопці наповнюють свої рукавиці зерном і засівають спочатку в своїй оселі, потім у будинках хресних батьків, родичів і сусідів. При цьому засівальники бажають щастя, достатку і врожаю в новому році.

Варто зазначити, що серед стародавніх українських звичаїв на Старий Новий рік варто говорити і про сватання. Тільки 13 січня ті молоді хлопці, які раніше отримали від коханої дівчини "гарбуза", могли повторити спробу і знову послати в дім дівчини сватів. Свататися на Маланки можна і вперше, адже вважається, що якщо погодитися на шлюб в Щедрий вечір, то і життя молодої пари буде щедрим і радісним.

Старий Новий рік: прикмети

  • У Новий рік не можна давати гроші в борг, щоб протягом року їх не бракувало.
  • Щоб добре одягатися цілий рік, увечері 14 січня для зустрічі Нового року потрібно надіти хороший новий одяг.
  • За старих часів існувало переконання, якщо проводити старий рік і зустріти новий якомога веселіше, то він пройде щасливо.
  • Також вважалося, що 14 січня першим до оселі має увійти чоловік, тоді рік видасться благополучним, якщо увійде жінка – це до біди.
  • Їсти в переддень Старого Нового Року птицю або рибу небезпечно – щастя відлетить або втече з дому, а от страви зі свинини дозволяються – вона притягує до будинку щастя.
  • Увечері 13 січня у хлопців є можливість повторити спробу і надіслати сватів до тієї дівчини, яка вже відмовляла.
  • А закохані пари намагаються узаконювати стосунки саме на Старий Новий рік, щоб життя було щедрим на приємні події.
  • Вважалося, що в цей день не можна вимовляти цифру "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Кажуть, перерахунок монет принесе сльози на цілий рік.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: