fbpx

1000 страчених у тюрмах Станіславської області: сьогодні вшановують пам'ять жертв розстрілів 1941 року

Суспільство 16:46, 23.06, 2016

75 років тому, з початком наступу нацистів, радянська влада знищила у в'язницях на окупованій у 1939-му році території понад 20 000 людей.

Інститут національної пам'яті України закликав 23 червня пригадати розстріли, які влаштувала радянська влада з початком радянсько-німецької війни на землях Західної України. 

22 червня 1941 року тюрми, що були переповнені політичними в’язнями, стали гострою проблемою для радянської влади. Особливо – у прифронтовій зоні.

Радянська влада "вирішила" цю проблему у характерний для неї спосіб. Перші розстріли в’язнів почалися у тюрмах Західної України вже 22 червня. Одна із перших найбільш масових екзекуцій відбулася у в’язниці Луцька 23 червня 1941 року. Архівні документи свідчать, що було вбито близько 10 тис. людей. 

Знаково, що в перші години війни радянська влада розстрілювала не тільки тих, щодо кого винесла вирок про вищу міру покарання, а й засуджених до позбавлення волі і навіть тих, щодо кого слідство тільки почалося. 

У в’язницях Львівщини екзекуції розпочалися 22 червня – першими розстріляли вже засуджених до смертної кари. Із проміжного звіту начальника тюремного відділення НКВД у Львівській області Лермана відомо, що станом на 24 червня у тюрмах Львова та Золочева розстріляли 2072 особи. 26 червня затвердили нові розстрільні списки – ще 2068 осіб вбили впродовж 24-28 червня. До останніх належать й ті, кого радянська влада продовжувала арештовувати після початку наступу Вермахту, навіть не відкриваючи належним чином справ.

"Спочатку застосовували звичну для НКВД практику: індивідуально, у спецкамері, постріл у потилицю. Коли наближався фронт, а плани не було виконано, – розстрілювали масово: зганяли в'язнів до камер підвалів та через дверцята для передачі їжі стріляли з автоматичної зброї. А в останні дні – кидали до камер гранати", – пише історик Ігор Дерев’яний у матеріалі "Розстріли в'язнів в червні-липні 1941 р. Як це було".

Вже 5 липня 1941 року капітан держбезпеки Філіппов направив наркому Сергієнку доповідну "Про евакуацію в’язниць західних областей СРСР", в якій зазначається кількість розстріляних. У в’язницях Станіславської (тепер Івано-Франківської) області було розстріляно 1000 в’язнів. 

За даними радянських офіційних документів, під час так званого "розвантаження тюрем" знищили близько 9000 ув’язнених. Втім, за оцінками сучасних дослідників, йдеться про понад 20 000 жертв.

На Прикарпатті одним з місць масових розстрілів є Дем’янів Лаз – урочище поблизу Івано-Франківська, саме тут знищували в’язнів тюрем.

На початках національного відродження в 1989 року при Івано-Франківському культурно-науковому товаристві "Рух" утворився осередок "Меморіалу". З ініціативи групи "Меморіал" влітку того ж року в Дем’яновому Лазі розпочали розкопки трьох могил. Було піднято останки 530 жертв.

Щороку у день Зіслання Святого Духа в меморіальному комплексі Дем’янів Лаз відбувається віче-реквієм, під час якого вшановується пам’ять тисяч наших краян, які загинули лише через те, що любили Україну, повідомляє прес-служба ОДА.

 

 

 

 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: