fbpx

Студент Прикарпатського університету взяв участь у 80-ій міжнародній сесії молодіжного Європарламенту

Суспільство 06:57, 26.11, 2015

У місті Лейпциг (Федеративна Республіка Німеччина) відбулася ювілейна, 80-та, Міжнародна сесія молодіжного європейського парламенту.

Гаслом події стали слова "From tearing down walls to setting newstones" – "Від руйнування стін до становлення нових каменів", оскільки дні її проведення збіглися з річницею повалення Берлінської стіни і початком процесу об’єднання нової Німеччини, інформує Фіртка з посиланням на сайт ПНУ.

Європейський молодіжний парламент (ЄМП) було засновано у 1987 році як пан’європейський проект для шкіл з метою поширення та пропагування ідеї єдиної Європи та європейського громадянства. Протягом останніх 20 років організація пройшла процес зростання та розширення; сьогодні її робота базується на діяльності 37 національних комітетів у європейських країнах. Молодіжний європарламент успішно функціонує в країнах-членах Європейського Союзу, а також сусідніх країнах. Тричі на рік проводяться міжнародні сесії, які збирають понад 250 молодих людей віком від 16 до 22 років з усієї Європи. Також щороку національні комітети ЄМП проводять десятки національних і регіональних сесій та форумів. Європейський молодіжний парламент сприяє отриманню молодими людьми унікального навчального досвіду.

Слід зазначити, що молоді делегати, удостоєні честі взяти участь у цій події і відчути себе представником своєї країни на міжнародній дипломатичній конференції, пройшли складний відбір на регіональних та національних сесіях, які відбувалися в усіх країнах-учасницях впродовж 2015-го року. Україну  представляла делегація у складі дев’яти студентів провідних українських вищих навчальних закладів.

Серед них і студент-магістр фізико-технічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Михайло Гасюк.  

На сесії були присутні делегації 27 країн Європи, члени яких працювали у 15 комітетах над складеннями резолюцій з питань, які зараз є важливими для майбутнього Європи, починаючи від проблематики кризи біженців у європейських країнах, завершуючи питанням необхідності поновлення та вдосконалення торговельних договорів Європейського Союзу з країнами третього світу. Основною тематикою роботи всіх комітетів стали права людини і способи забезпечення їх виконання в усіх сферах життя громадян не лише Європейського Союзу, а й світу.

Гасюк Михайло, студент-магістр Прикарпатського національного університету, як представник української делегації, став членом комітету міжнародної торгівлі (INTA, International Trading Agreements). 

Особливим гостем сесії була єврокомісар з питань міжнародної торгівлі та внутрішніх справ Сицилія Мальстром, яка не тільки виступила перед делегатами, а й допомоглаякості експерт комітету INTA.

"Ми спілкувалися з експертами – представниками різноманітних державних та приватних структур Німеччини, а також інституцій Європейського Союзу, які окреслили нам вектори та перспективи подальшого руху ЄС. Така можливість – неоціненний досвід. Тому заохочую всіх молодих людей спробувати себе в Європейському молодіжному парламенті і не маю жодних сумнівів, що Ви знайдете нові якості в собі, розвинете ті, що вже відкриті, і, звісно, знайдете нове товариство цікавих, амбіційних та перспективних людей з усього світу. Не бійтеся зробити свій перший крок", – каже Михайло Гасюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: