fbpx

Студенти з Франківська долучилися до літературної акції у Берліні

Культура 20:20, 25.08, 2015

24 серпня в День Незалежності України мешканці Берліну – німці, українці, бельгійці, ізраїльтяни та росіяни – прочитали біля Бранденбурзьких воріт твори 24 авторів з України німецькою та англійською мовами.

Читали твори Ярослава Грицака, Тараса Прохаська, Лесі Українки, Тараса Шевченка, Пауля Целана, Павло Тичини, Ліни Костенко, Івана Франка, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Андрія Бондаря, Миколи Хвильового та інших, передає ГК.

Особливу увагу було наділено долі Олега Сенцова – вирок якому буде оголошено сьогодні, 25 серпня, в Росії. Уривок з його п’єси «Номери» прочитала його перекладачка Ірина Бондас. Читали на акції і кримськотатарських авторів. Серед читачів були відомі українські митці Берліну, такі як режисерка Марина Врода та рок-музикант Юрій Гуржі.

Підтримати акцію прийшло близько пів сотні небайдужих – серед них був дисидент та письменник, Вольфганг Темплін, багаторічна директорка Гьоте-Інституту в Києві Вєра Багальянц та інші.

Долучилися до акції й студенти Прикарпатського національного університету Інна Олінійчук і Наталія Чурій, а також аспірант того ж університету Микола Гурак, які зараз перебувають у Німеччині.

Перехожі дивувалися, цікавилися, брали флаєра та залишалися надовго слухати. Деякі групи перехожих потрапляли у флеш-моб випадково, йдучі серед нього раптом чули звідусіль голоси, які читали українських авторів і зупинялися.

Таким флешмобом учасники акції стали фізично частиною публічного простору Берліна, захопивши на годину одну його центральну площу українською літературою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: