fbpx

Створено карту гарячих точок українсько-російської війни

Політика 14:57, 24.05, 2014

В уанеті з'явилася інтерактивна карта, на якій волонтери з організації "Благодійна ініціатива "Героїка" відзначають гарячі точки битв українських військових з проросійськими терористами.

Карті дали недвозначну назву – "Російсько-українська війна 2014", повідомляє УП.Життя.

Інформацією карту наповнюють з відкритих джерел. Є й інсайди від українських військовослужбовців. Активісти закликають користувачів карти повідомляти про все, що їм відомо.

1

"Просимо допомогти зі збором інформації. Якщо вам відомо про бій або зіткнення, яке не відмічено на карті – напишіть про це в коментарях", – написали активісти на своїй сторінці в Facebook.

Бої і зіткнення на карті відзначені червоними значками вибуху (місця масштабних боїв ) і рожевими крапками (місця невеликих збройних зіткнень). По кліку на позначки відкривається коротка інформація про інцидент: дата, місце, втрати обох сторін. У таблиці зліва також доступний список боїв за датою. Активісти запустили карту лише у середу, тому поки інформація може бути неповною. Волонтери продовжують над нею працювати.

Благодійний фонд "Героїка" в мирний час займався встановленням пам'ятників та пам'ятних знаків борцям за свободу України, в тому числі благоустроєм українських військових поховань. Сьогодні набагато більше уваги активісти приділяють допомоги українським військовим:

"Купуємо і передаємо різного роду спорядження, відвідуємо поранених, допомагаємо матеріально. Карта боїв – це частина нашої військової історії, яку намагаємося зібрати і впорядкувати "по гарячих слідах", – розповів один з укладачів карти Павло Подобєд.

Карта не ситуативна і, на думку активістів, буде корисна майбутнім поколінням.

"Дані з цієї картки можуть бути використані в освітніх цілях, зокрема, для складання та випуску картографами паперової версії. Переконаний, що цю війну вивчатимуть в школах і вузах, як частину нашої історії у боротьбі за незалежність. По-друге, прийде час і на місцях боїв з'являтися пам'ятники та пам'ятні знаки, меморіали загиблим бійцям – тут карта також знадобиться", – пояснив Подобєд.

Останнім часом в уанеті з'являється безліч онлайн-карт. Переважно, це карти допомоги біженцям з окупованих районів України або потерпілим активістам, які потрапили під гарячу руку сепаратистів. Раніше також була запущена інтерактивна карта протистоянь між силовиками і демонстрантами в регіонах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: