fbpx

Судний день: в Івано-Франківську судочинство на межі колапсу

Суспільство 12:31, 27.02, 2017

В Івано-Франківському міському суді через припинення повноважень суддів навантаження на одного суддю цього року складе 2000 справ.

Про критичну ситуацію в Івано-Франківському міському суді розповів голова суду Тарас Антоняк.

"Приводом цієї зустрічі було не те, що ми маємо намір пожалітися, а те, що ми обіцяли інформувати про роботу суду. Для належної роботи міського суду для такого населеного пункту, як Івано-Франківськ, необхідно 25-27 суддів. Тоді робота буде стабільною і буде належно здійснюватися судочинство", – відзначив Антоняк.

Наразі у міському суді за штатним розписом є 21 посада суддів, з них дві вакансії (один суддя помер, один  звільнився). 

"На сьогоднішній день завершилися повноваження у суддів Руденка, Болюк, Шалатайла, судді Бабій і Ковалюк перебувають у декретній відпустці. Система автоматизованого розподілу за два місяці до завершення повноважень виключає суддю з авторозподілу. Так, завершуються повноваження, тобто вже виключені з авторозподілу судді Попович, Мелещенко, Бородовський, Хоростіль, Домбровська",  пояснив голова міського суду.

Керівник апарату Володимир Оліяр розповів, що Івано-Франківський міський суд розглядає третину справ із всіх 17 судів області. 

З другого кварталу 2017 року правосуддя можуть відправляти 10 суддів, з третього кварталу  9 суддів.

"Середнє навантаження на одного суддю у 2017 році становитиме 2000 справ. Якщо суддя працюватиме з 8 год. до 17.15, то зможе витратити на одну справу 52 хвилини",  пояснив Оліяр.

Так, для розгляду кримінальних справ у міському суді залишаються Лев Кишакевич, Наталія Деркач, Олеся Зеленко (за два місяці її повноваженя закінчуються), Олег Лазарів. Цивільні справи розглядатимуть Ірина Пастернак, Любомир Островський, Мирослава Польська (теж за два місяці закінчуються повноваження), слідчі судді: Тарас Антоняк і Олена Татарінова.

"Зараз побутує думка про те, що за якоюсь спрощеною процедурою з помічників суддів буде певний добір. В принципі це вихід. Але як вища комісія це буде формувати, невідомо. Це було задекларовано, але, крім декларацій, наразі нічого нема",  підсумував Антоняк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: