fbpx

"Свати" і "Гусячі лапки": які торговельні марки належать Зеленському і Порошенку

Суспільство 12:49, 17.04, 2019

Mind спільно з проектом PatentBot з'ясували, якими брендами володіє кожен із кандидатів у президенти України.

Обидва кандидати в президенти України – вихідці з бізнесів з чималим інтелектуальним капіталом. Володимиру Зеленському належить один з найбільших у СНД відеопродакшенів «Студія Квартал 95». Він знімає кіно, серіали, виробляє шоу і торгує форматами по всьому світу, пише Mind. А інший кандидат, чинний президент України Петро Порошенко – власник кондитерської корпорації «Рошен», що входить до тридцятки найбільших виробників солодощів у світі.

На двох у кандидатів – 906 торговельних марок

Абсолютна більшість з них належить «Рошен» – загалом 875 найменувань. Як правило, це назви, під якими фабрика випускає солодощі: торти, цукерки, печиво. Серед них – «Київський торт», «Барбарис», «Дюшес», «Полуниця з вершками», «Гусячі лапки», «Південна ніч», «Червоний мак», «Ко-ко choco», «Корівка», «Ліщина», «Кара-кум», «Сливки-ленивки», Choco Lapki, власне Roshen. Серед них є і торговельні марки, під якими випускаються приправи, – це, наприклад, «Мрія» і gostro.

Окремо корпорація отримала торговельну марку на те, як упаковує свої торти: червоні стрічки з написом Roshen перев'язані хрест-нахрест.

На Володимира Зеленського зареєстрована 31 торговельна марка. Серед іншого – назва його студії в різних варіантах і з різним візуальним супроводом: «Квартал 95», «Студія Квартал 95», «Студия Квартал 95».

Також на себе Зеленський зареєстрував бренд «Свати» (однойменний серіал, створений його студією) і назву повнометражного фільму «Восемь первых свиданий». Йому належать права на торговельні марки шоу «Вечерний Квартал», «Київ вечірній», назва анімаційного серіалу «Сказочная Русь», шоу «Країна У», «Лига смеха», які показувалися на українському телебаченні, а також права на бренди «Майданс» і «Розсміши коміка» – формати цих шоу студія продавала в інші країни.

1

Торговельні марки Зеленського – на ньому особисто, Порошенка – на компанії

Бренди, під якими фабрика випускає свої продукти, зареєстровані не на Петра Порошенка особисто, а саме на «Рошен». А ось Володимир Зеленський оформив свою інтелектуальну власність на власне ім'я.

СЕО PatentBot Наталія Владимирова розповідає, що рішення, на кого реєструвати торговельну марку, зазвичай, затверджується з огляду на специфіку бізнесу і те, як у подальшому розподіляється прибуток від інтелектуальної власності.

«Мені здається, у Зеленського схожа історія, як із Вакарчуком: бренд «Океан Ельзи» належить особисто Вакарчуку. Насправді через це свого часу він посварився з іншими учасниками групи – бо за їхньою спиною оформив все на себе. Але взагалі це поширена практика у артистів – реєструвати бренд на своє ім'я», – пояснює Владимирова.

Практично всі торговельні марки, які належать Зеленському, мають відношення до нього безпосередньо, він – обличчя цих брендів.

У випадку з «Рошен» йдеться про продукти, за якими стоїть велика кількість людей. Тому й реєстрацію «цукеркових» брендів на компанію юрист вважає логічним рішенням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: