fbpx

Свята кров: доторкнутися до Матері Терези у Івано-Франківську і змінитися

Суспільство 14:42, 07.05, 2017

У кафедральному соборі Святого Воскресіння Христового від сьогодні перебувають мощі святої Матері Терези з Калькутти. Це особлива реліквія – мощі першого ступеню, як розрізняє Церква.

Ініціатива привезення мощів із Рима до Івано-Франківська належить настоятелю собору, отцю Юрію Новицькому – щоби День міста запам’ятався не лише світськими розвагами, але також став святом для душі, пише ГК.

Мощі є трьох ступенів. До першого належить часточка нетлінного тіла або крові святого. До другого – речі святого (одяг, жезл тощо). До третього – речі, які приклонили до мощів. До Франківська прибули мощі першої категорії – капсула з кров’ю.

КУРС писав, що сьогодні у кафедральному соборі Франківська виставили мощі святої Матері Терези.

Священики пояснюють, що вшанування мощів – це не похід до мавзолею. Часточки нетлінних тіл святих випромінюють божественну силу, однак без віри і покаяння дотик до них так і залишиться тільки дотиком.

Перед тим, як приклонитися до мощів, Церква радить висповідатися і причаститися. Біля самих мощів слід перехреститися, прихилитися (торкнутися чолом або вустами) і помолитися. Можна, зокрема, мовити молитву до Матері Терези про її заступництво.

Як пояснює отець Роман Василів, мощі є своєрідними посередниками-провідниками до Божої ласки. Це наче дріт між електростанцією і лампою, крізь який передається світло.

Оскільки мощі випромінюють божественну силу, вони цілком можуть надихнути людину на покаяння, подарувати ясність думки, кардинально змінити стан свідомості й, відповідно, спосіб її життя.

Єдиний на Прикарпатті екзорцист, який офіційно визнаний УГКЦ, настоятель каплиці Святого Миколая отець Володимир Лось постійно використовує мощі, так приписує ритуал екзорцизму.

"Говорячи про мощі, маємо на увазі присутність святого, – розповідає священик. – Коли, молячись біля мощів, прикликаєш святого, він дійсно приходить і допомагає. Звичайна людина цього не відчуває. Але якщо людина поневолена дияволом, то вона одразу реагує –  демон опирається, мощі починають його пекти. Злий дух не може витерпіти присутність святого, адже там є і сам Христос. Кожен святий уприсутнює Господа", – пояснює священик.

За словами екзорциста, до святих, які мають особливий дар проганяти злих духів, належать святий Кипріян, свята Юстина, свята Джемма, святий Бенедикт, святий диякон Киріяк, святий Отець Піо.

Отець Іван Жук наголошує, що мощам не треба поклонятися, їх лише прославляють і вшановують. Поклоняються тільки Господу.

Прес-секретар Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Володимир Лукашевський зазначив, що в Церкві 2017-ий проголошений роком служіння ближньому в різних проявах. А Мати Тереза є яскравим прикладом жертвенного служіння. Це католицька черниця, яка жила в минулому столітті, засновниця доброчинних місій, лауреат Нобелівської премії миру за 1979 рік. Впродовж понад сорока років допомагала злиденним, хворим і сиротам в індійському місті Калькутта. Померла через тиждень після свого 87-го дня народження.

На момент смерті Матері Терези доброчинні місії налічували 4000 сестер, 300 братів і близько 100 000 волонтерів, вони працювали в 610 місіях у 123 країнах світу.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: