fbpx

Святий Пантелеймон у Франківську допоможе зібрати кошти на потреби армії

Суспільство 15:44, 22.12, 2014

Більш як 120 давніх ікон, скульптур та інших творів сакрального мистецтва відновили впродовж п'яти років учасники проекту "Врятуймо скарби разом!". Як своєрідний підсумок проекту, 25 грудня в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї відкриється виставка "Релікварій святого Пантелеймона". Унікальну скриньку-мощевик, яка знаходиться на реставрації, можна буде бачити лише чотири – з 25 до 28 грудня.

“Це так само, як визволяти полонених і заручників,  відгукнувся про роботу реставраторів один з меценатів проекту “Врятуймо скарби разом!” Тарас Прохасько. – Всі, що є в казематах  у запасниках і фондах, мусять бути витягнуті звідти, і їм, як людям, треба дати змогу жити і промовляти”.

Реставрація і наукове дослідження релікварію святого Пантелеймона  одного з найцінніших творів мистецтва в колекції обласного Краєзнавчого музею триває майже рік. Зараз відбуваються роботи з консервації пам’ятки  верхня частина мощевика була сильно пошкоджена, повідомив заввідідлом реставрації музею Валерій Твердохліб. Мощевик з’явився у фондах музею ще в радянські часи.

“Коли закривали храми в області, то з них звозили все в одне місце і дозволяли представникам тільки двох музеїв  художнього і краєзнавчого вибирати звідти вартісні речі до експозиції”,  повідомив директор музею Ярослав Штиркало.

Унікальний твір мистецтва датується 1789 роком. На відміну від подібних і поширених в той час срібних грецьких релікваріїв, цей виготовлений з дерева.

Раніше провели наукову експертизу, зараз перейшли до історичної частини дослідження. Частково розшифрували написиЗ тильної сторони скриньки виявили частину печатки  свідчення того, що мощевик робили на замовлення і спеціально під ті реліквії, які в ньому зберігалися”,  розповів Валерій Твердохліб. 

За його словами, про те, що релікварій присвячений Святому Пантелеймону, свідчить ікона всередині скриньки. На ній зображено Божу Матір з Ісусом, Розп’яття та  власне Святого Пантелеймона на тлі морського пейзажу і монастирських церков. Який саме монастир зображено, дослідники сказати не беруться. Але припускають, що український.  

“Релікварій  саме та пам’ятка, яку сьогодні хочемо показати фанківцям і гостям міста. Ми не випадково звернулися до постаті святого Пантелеймона, покровителя воїнства і цілителя. В цей час він є нашим загальним патроном”,  відзначив реставратор релікварію та ініціатор проекту “Врятуймо скарби разом!” пан Твердохліб, проводячи паралель із війною на Сході.

За його словами, допомога українським військовим зараз є головною метою і потребою проекту. Так визначили художники-реставратори разом із меценатами.

“Ми готові продовжити акцію зі збору коштів на потреби української армії, яка проходитиме під час виставки релікварію, наступним циклом благодійних аукціонів в час Різдвяних свят”,  продовжив один з меценатів проекту “Врятуймо скарби разом!” Олег Коржак.

На аукціон виставлять фотокопії ікон та скульптур, відновлених в рамках проекту “Врятуймо скарби разом!”. А таких за п’ять років дії проекту було більше 120 творів мистецтва. Але не кількість повернутих до життя цінностей є метою учасників проекту “Врятуймо скарби разом!”. 

“Прагнемо, щоби в кожному районі чи в кожній області було коло людей, які би відновлювали і популяризували скарби нашої української кульутри”,  сказав постійний меценат проекту пан Коржак.

Фото – Юрій Бакай. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: