fbpx

Симфонічним оркестром Івано-Франківської філармонії диригує донеччанин

Культура 15:04, 19.09, 2014

Івано-Франківська обласна філармонія розпочала новий концертний сезон досить незвично.

Музиканти зізнаються, вперше грають у час, коли в країні тривають бойові дії. Тому частину зароблених коштів вирішили віддавати на допомогу армії, повідомляють у відділі прес-служби Івано-Франківської ОДА.

В приміщенні філармонії запрацював пункт прийому теплих речей. Їх планують передати переселенцям зі Сходу. По-новому  тут зазвучав  і симфонічний оркестр. Тепер його художнім керівником та головним диригентом став заслужений артист України Віктор Олійник, який досі працював у Донецьку.

До Івано-Франківська Віктор Олійник вперше приїхав у 2012 році, в рамках проекту "Схід-Захід – разом". Тоді, як диригент-постановник, він привіз на Західну Україну балет "Лісова пісня". В Івано-Франківську  казку Лесі Українки озвучував симфонічний оркестр обласної  філармонії, який відразу сподобався диригенту своєю майстерністю. Від співпраці з музикантами, пригадує Віктор Олійник, залишились чудові враження. Вони й стали визначальними, коли через 2 роки він наважився взяти участь у конкурсі на право керувати оркестром. Після перемоги в Івано-Франківську вони заграли разом увертюру Лисенка "Тарас Бульба" у День Незалежності.

"Для себе усвідомлюю, зіграти на День Незалежності в Івано-Франківську мені допоміг сам Бог. Ця гра була знаковою. У мене і в моїх близьких друзів є переконання, що Україна для нас – єдина. Поділу бути не може. Я народився в центрі України. Любити і працювати для неї, бути українцем  – так мене виховали батьки. Про свою патріотичну позицію я промовляю своєю творчістю", – стверджує Віктор Олійник.

Нині його родина потрохи звикає жити в Івано-Франківську. З побутом допомагає керівництво обласної філармонії, не залишився осторонь і начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак. В Івано-Франківську, каже Віктор Олійник, він відчуває  творчу підтримку. Зізнається, готовий докласти усі зусилля, аби виправдати  надії і сподівання людей. Попри це, диригент не перестає цікавитись подіями на Сході.

"В Донецьку залишилось багато друзів. У цей час переживаю, як і усі. Знаєте, коли йде війна, коли там розмовляють гармати, то музи мовчать. Музиканти ходять на роботу в Донецький театр. Втім, які вистави в цій ситуації? Сподіваюсь, це швидко закінчиться. Як і усі, бажаю, щоб настав мир, щоб люди спокійно могли працювати. Українська музика – це величезний пласт культури, який треба популяризувати", – переконаний Віктор Олійник.

У планах симфонічного оркестру, розповідає він, – участь у відкритті концертного сезону, проект "Прикарпатська весна" і підготовка до Різдвяних свят.  У ці дні музиканти обіцяють здивувати найменших своїх шанувальників. Вони вже планують поставити казку за участю артистів хореографії, вокалістів та художників-декораторів. Віктор Олійник бачить це дійство зворушливим і яскравим, як і сама музика. Назву казки він поки не розголошує, але обіцяє, вона обов’язково буде про українських козаків.

Зазначимо, Віктор Олійник народився у місті Вільногірську Дніпропетровської області. Після закінчення Київської національної музичної академії імені Чайковського потрапив в Донецьк. Тоді там було вакантне місце другого диригента в обласній філармонії.  З 2010 – диригент Донецького національного академічного театру опери та балету ім. А. Б. Солов’яненка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: