fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • "Таргани на підопічних": після перевірки омбудсмена гроші на ремонт закладу для людей похилого віку у Більшівцях знайшлися. ВІДЕО

"Таргани на підопічних": після перевірки омбудсмена гроші на ремонт закладу для людей похилого віку у Більшівцях знайшлися. ВІДЕО

Суспільство 12:20, 05.01, 2018

Відділення стаціонарного догляду за людьми похилого віку у селі Більшівці Галицького району фінансується з Пенсійного фонду, районного бюджету та бюджету місцевої громади. Гроші на ремонт відділення виділила ОТГ.

Нагадаємо, шокуючи подробиці побуту у відділенні стаціонарного догляду в селі Більшівці Галицького району, де живуть 42 самотніх людей похилого віку, стали відомі після візиту до закладу представника уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Майже половина мешканців відділення прикуті до ліжка.

Перевірка на чолі з представником омбудсмена відвідала відділення без попередження. Побачене жахнуло, розповіла ОТБ Галичина Світлана Дем'янчук, координатор зі зв’язків з громадськістю  уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області.

"У селі Більшівці – найгірше стаціонарне відділення. Що саме нас там вразило? Одразу при вході різкий запах сечі. Таргани всюди – на дверях, по підопічних лазять, на ліжках, на стінах, на вікнах", – каже Світлана Дем'янчук.

У закладі порушені й інші санітарні норми. Грибок і цвіль на стінах, зношена білизна, матраци, відсутність питної води.

Керівник відділення стверджує, грибок і цвіль через те, що протікав дах. Мовляв, його полагодили, але ремонт у кімнатах людей зробити не встигли. Щоправда, після візиту перевіряючих з дотримання прав людини місцева влада одразу знайшла гроші і у відділенні почали ремонтні роботи.

"Ми працюємо над недоліками, на які нам вказали, почали ремонт з кімнати, яка була непридатна для життя, – каже завідуюча відділенням Галина Цивінська. – Передала нам кошти Більшівцівська ОТГ".

Обіцяють виправити і ситуацію з харчуванням.

Заклад фінансується з кількох джерел – з районного бюджету, Пенсійного фонду і коштів об’єднаних громад, грошей все одно не вистачає, кажуть чиновники. Тому кардинально виправити ситуацію не вдасться.

"На цей рік нам закладають фінансування 5 млн грн. З них 4,2 млн на зарплату. І 800 тис. на утримання, цього вистачає тільки на 9 місяців", – розповіла Станіслава Пудрій, в. о. директора територіального центру соціального обслуговування в Галицькому районі.

Але це без коштів Пенсійного фонду, зазначила вона, звідти очікують півмільйона. Однак цього не досить, щоби оновити відділення, стверджує Станіслава Пудрій.

Незабаром омбудсмен знову приїде в установу з перевіркою.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: