fbpx

Телеоператор і боєць "Азову" з Франківська Руслан Ганущак: Ніхто нам не принесе на тарілочці свободу і незалежність

Суспільство 17:37, 02.08, 2015

Разом зі "Spilno.TV" Руслан пройшов весь Майдан з камерою в руках. Це він записав останнє інтерв'ю Сергія Нігояна. Він також знімав розстріли активістів 20 лютого на Інститутській, відзняв снайперів... А потім – одразу на війну.

Разом із німецьким каналом ARD Руслан Ганущак часто їздив на Донбас. Працював оператором у Донецьку, Слов’янську, Краматорську, Луганську. Спілкувався з українськими добровольцями і військовими. І, зрештою, зрозумів, що бути лише оператором  у ці непрості історичні часи для країни замало, і записався в добровольці – в батальйон "Азов". Нині Руслан і воює, і знімає відео.

Читайте такожВійськовий кореспондент і боєць "Азову" Руслан Ганущак: "На бойові операції я завжди йду у вишиванці – то моя невидима броня"

Відзнятий матеріал Руслан розміщує на сайті "Азову", звідки відео часто беруть загальнонаціональні телеканали. А його 26-хвилинний фільм про трагедію в Іловайську бачили глядачі в Нью-Йорку, Варшаві і багатьох містах України.

Нещодавно стрічку показали і в Києві. Зараз, розповідає Руслан, він назбирав достатньо матеріалу для наступного фільму  про Широкине, пише "День".

Коли журналісти додзвонилися до Руслана, він саме лагодив техніку десь під Широкиним. Трохи здивувався дзвінку:

"Мені незручно, що з мене роблять якусь зірку, я нічого особливого не зробив. Я просто опинився в потрібний момент з потрібними людьми і з камерою в руках. Я відзняв і показав цей фільм про Іловайськ, тому що цього не показати неможливо. Про це треба говорити, кричати, нагадувати! Люди повинні знати своїх героїв і знати, хто такі добровольці, за що вони борються, які в них мотиви і що це  війна"…

Іловайськ був першим бойовим завданням прикарпатця.

"Я просто працював, навіть якось підсвідомо, знімав усе. В операторів є таке правило: головне – не виключати камери. Навіть якщо тобі страшно, очі заплющуй, а камера нехай працює… І там я вже побачив, як заносили пораненого "Аксьона"… "Хома" зразу загинув. Цей фільм, власне, присвячено цим двом героям. Ці хлопці – одні з перших втрат батальйону "Азов" взагалі у цій війні. Це молоді хлопці  18 і 20 років. Я записав потім дуже багато інтерв’ю, які не увійшли до фільму. Побратими з Волині, друзі "Хоми", розповідали, як вони закінчили курс молодого бійця і якось розмовляли на тему "Що було б, якби…" І от змоделювали таку ситуацію: припустимо, в бою прилітає ворожа граната, що б ти зробив? І "Хома» без вагань каже: "Я одразу ж кинуся на цю гранату і закрию собою побратимів, щоб ніхто не постраждав". І так сталося насправді",  розповідає оператор.

Наступний фільм Руслана  про Широкине.

"Я не просто вільний художник чи сам собі режисер, який що хоче, те і знімає. Я, насамперед, виконую роботу, є військовим репортером і роблю якісь оперативні новини  для нашого сайту, для телевізійних сюжетів. Але попри все це у мене назбирується багато цікавого, унікального матеріалу. Ось я вже, наприклад, збираюся зробити свій наступний фільм  про Широкине. Особисто мене цікавить людський фактор, чому ці люди тут, чому вони залишили свої домівки, своїх рідних, жінок, дітей. Залишили свій бізнес, навчання. Більше половини людей в нашому полку  з вищою освітою. Начебто нічого особливого  люди як люди. Але коли починаєш з ними говорити, слово за слово, ти розумієш  перед тобою великі постаті. Не може попасти проста людина в добровільний загін випадково. Ці всі люди  надзвичайно цікаві. Я розмовляю з ними, записую інтерв’ю. І хочу, щоб люди знали про них більше",   каже Руслан.

За словами військового журналіста, ми живемо в унікальний час, коли можемо щось змінювати. Доки ми не зрозуміємо, що це наша країна, що це наше життя, ніхто нам не принесе на тарілочці свободу і незалежність.

"За певних обставин нам дісталася незалежність, але це не означає, що вона нам просто так подарована, бо ми такі хороші. Зараз триває боротьба, і ми життями і кров’ю відвойовуємо нашу незалежність. І те, що ми відвоюємо,  те і буде нашим",  переконаний Руслан.

Читайте також: Широкине під вогнем: репортаж з передової франківських журналістів. Фото. Відео. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: