fbpx

Темний бік мобілізації: за скільки "відмазують" від армії?

Суспільство 18:46, 09.09, 2014

Бізнес на війні нині примудряються робити навіть деякі воєнкоми, коли за гроші відмазують від призову на передову. Існують навіть розцінки. І це в той час, коли сотні українців ідуть на фронт добровольцями.

«Факти тижня» вирішили натиснути на всі больові точки останньої хвилі мобілізації.

Президент Порошенко оголосив третю хвилю мобілізації ще 23 серпня. Військкоматам наказали набрати для фронту три батальйони спеціалістів. А це двадцять чотири тисячі вояків.

– Просто силою військовою, призвавши людину, яка ніколи не тримала зброю в руках, ми не виграємо війну, – коментує ситуацію Ігор Смешко, голова СБУ. – Повинні воювати тільки професіонали.  

Концепція так званого «професійного призову» була представлена на РНБО ще три місяці тому. Та перейти від концепції до мобілізації завадили реєстри військкоматів. Точніше, їхня відсутність.

Тому добровольців військкомати шукають по телефону. Повістку їм вручають вже у військкоматі. А далі, за численними свідченнями, новобранців змушують підписати папери, про мобілізацію «за власним бажанням». Експерти, як можуть, заспокоюють: телефонують, тому що військкомати не мають достатньо кадрів аби розносити повістки персонально. Добровольці матимуть однаковий статус із мобілізованими за повісткою.

А хлопців без бойового досвіду на передову не надсилатимуть.    За законом, мобілізації не підлягають держслужбовці, непридатні за станом здоров’я, батьки, на утриманні яких п'ятеро і більше дітей, зайняті постійним доглядом за недієздатними та народні депутати. Утім, спроб обійти закон вдосталь. Для тих, хто бажає «закосити» від служби, прейскурант вже давно не секрет: не менше 500 доларів.

  – Багато тих, хто вміє тримати зброю, вирішують проблеми довідками, вони відмазуються. Іноді, коли дізнаєшся, що відомі люди приходять з такими довідками і такими діагнозами, – просто диву даєшся. Вони виявляються усі інваліди, – розповідає Олена Пісецька, дружина мобілізованого.

Куди частіше потенційні призовники просто тікають. Військова прокуратура за весь час мобілізації розпочала близько півтори тисячі кримінальних проваджень . Четверта хвиля мобілізації розпочнеться лише за умови  введення воєнного стану. Тоді до війська призвуть усіх, хто може тримати зброю в руках.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: