fbpx

Чому у Франківську "швидка" не приїде на виклик, – Марія Бойко

Здоров'я 14:14, 30.11, 2017

Головна лікарка Івано-Франківська Марія Бойко пояснила специфіку виїздів "швидкої допомоги" на виклики при високій температурі та гіпертонічній хворобі.

Начальниця управління охорони здоров’я Івано-Франківська Марія Бойко пояснила, у яких випадках працівники швидкої можуть відмовляти у виїзді на виклик. 

"Зважаючи на пояснення МОЗ України, можемо припустити, що коли в дитини чи дорослого температура тіла буде до 38 градусів – швидка допомога, скоріш за все, не приїде. Тоді, коли мати повідомляє, що в дитини температура сягає 39 градусів, є якісь інші важкі ознаки хвороби (судоми, задуха) – швидка приїде", – пояснила вона.

Марія Бойко додала, інформує Місто, що в будь-якому разі працівники швидкої допомоги будуть надавати рекомендації самостійно звернутися до дільничного педіатра, терапевта чи сімейного лікаря.

"Ми звикли викликати швидку, коли в нас є розлади здоров’я. Проте у цілому світі це не просто швидка, це – екстрена невідкладна допомога, – наголошує головна лікарка Франківська. – Тобто той вид допомоги, який надається при станах, загрозливих для життя".

Вона зазначила, що в багатьох розвинутих країнах швидка не виїздить на підвищення температури.

Марія Бойко також розповіла, чи приїжджатимуть до людей із високим тиском. За її словами, якщо виклик буде у робочий час – з 8:00 до 18:00 – швидка не приїде.

"І це регламентовано вже кілька років постановою Кабінету Міністрів України, де визначено події, на які повинні реагувати працівники екстреної допомоги. Проте у разі, коли в пацієнта є інші ознаки хвороби, що можуть призвести до невідворотних наслідків для життя, то диспетчер, працівник екстреної медицини, скерує машину до такого пацієнта", – зауважила начальниця міського управління охорони здоров’я.

Марія Бойко додала: аби мінімізувати негативні наслідки для здоров’я при високому тиску – а це, найчастіше, інфаркт чи інсульт, – в країні ще у 2013-15 роках запровадили, а цьогоріч продовжили проект "Доступні ліки".

Цей урядовий проект, каже вона, має дві мети: привчити пацієнта з високим тиском його міряти, йти до лікаря на обстеження та приймати ліки "від тиску" лише за рецептом лікаря.

"В нічний час, у випадку гіпертонічного кризу, екстрена допомога, звісно, приїде до пацієнта додому. Якщо є потреба, пацієнта можуть госпіталізувати", – зауважила головна лікарка Франківська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: