fbpx

Три кар’єри без особливих умов погодила на Прикарпатті екологічна комісія облради

Суспільство 20:00, 11.03, 2016

Дозвіл на розробку надр погодила трьом підприємствам постійна депутатська комісія Івано-Франківської обласної ради з питань екології. При цьому депутати не погодилися уніфікувати умови дозволів, а залишили за собою алгоритм погодження в "ручному режимі". Тепер рішення за обласною радою.

Всі три підприємства, які звернулися до обласної ради за погодженням на отримання спеціального дозволу користування надрами з метою видобутку корисних копалин, вже працюють на Івано-Франківщині. І хочуть продовжити експлуатацію кар’єрів.

Ідеться про ПП "Савчук", яке має глиняний кар’єр у селі Топорівці Городенківського району, ТзОВ "Липівський кам’яний кар’єр", що здійснює промислову розробку пісковиків у селі Липівка Рогатинського району, та дочірнє підприємство ямницького цементно-шиферного комбінату "Спецзалізобетон", яке має кар’єр вздовж Бистриці у селах Побережжя та Єзупіль Тисменицького району і видобуває там піщано-гравійну суміш у промислових масштабах.   

Каменем спотикання для депутатів екологічної комісії стала пропозиція заступника голови обласної ради Ольги Галабали внести в проект рішення про погодження дозволів особливі умови.

Подібно до того, як це прописує у своїх дозволах Держгеонадра, Галабала запропонувала, щоби обласна рада прописала уніфіковані особливі умови для всіх розробників надр на Прикарпатті. Як-от:

– щорічно укладати з місцевими органами влади, на території яких здійснюється видобуток корисних копалин (зі сільськими радами), договори на ремонт доріг, підтримку об’єктів місцевої інфраструктури і природоохоронні заходи (рекультивацію землі, відновлення берегоукріплень тощо);

–  сплачувати платежі до місцевих бюджетів. В цьому випадку не йдеться про перереєстрацію підприємств за місцем роботи, а лише про відокремлення структурних підрозділів. До таких мав би належати робочий персонал, який обслуговує кар’єри. Відповідно податки з заробітної плати поповнювали би бюджет сільрад;

– оформити правовідносини на користування землею;

– рекомендувати підприємцям надавати облраді всі копії дозвільних документів;

– покласти обов’язки на обласну Службу автомобільних доріг контролювати стан доріг, по яких здійснюються вантажні перевезення.

"Щоби був уніфікований підхід до всіх, пропоную виписати особливі умови до надання спецдозволу. Бо якщо це виписано, то обласна рада має інструмент впливу і контролю, відповідно і компетенцію призупиняти спецдозвіл, якщо підприємець не виконує ці особливі умови, серед яких найважливіші – місцеві податки і ремонт доріг. Пропоную задекларувати це як позицію облради", – запропонувала Ольга Галабала.

Депутатська комісія не погодилася з такою новацією. Яка, до слова, є звичайною практикою в інших областях, наприклад, у Полтавській.

Депутати вислухали підприємців, яким не сподобабалася ідея прописувати свої зобов’язання документально, і поставили на голосування погодження без жодних умов. Мовляв, підприємці і так співпрацюють із місцевою владою.

"Я і так там все завжди робив, бо я – єдиний виробник у Топорівцях",  сказав пан Савчук. ПП "Савчук" має реєстрацію за місцем роботи.

На Договір про соцпартнерство зі сільрадою, який передбачає утримання місцевої футбольної команди і подарунки в школу та дитсадок, послався представник Липівського кам’яного кар’єру. Підприємство зареєстроване в Івано-Франківську.

Не має ані договору з сільрадами, ані будь-якого іншого пакету соцзобов’язань за місцем видобування шутру "дочка" "Івано-Франківськцементу". Головним аргументом ДП була сума податків, яку торік від цього виробництва отримало Побережжя, – 1 млн грн.  

Представник підприємства визнав, що стосунки з сільрадами непрості, але "всі моменти" досі вдавалося залагоджувати.  

Ці "моменти" стосуються побоювання сільської влади (їх висловлювала Ользі Галабалі сільська голова Побережжя), чи не обернеться у майбутньому екологічним лихом для територій промисловий видобуток піщано-гравійної суміші у руслі річки. На що ДП витягло козир з рукава – повідомило, що має позитивне заключення екоінспекції.

Депутатська комісія погодила надання дозволів на кар’єри всім трьом підприємцям і рекомендувала їм подати обласній раді ще до сесії, яка має відбутися 18 березня, весь пакет дозвільних і "соціальних" (якщо такі є) документів від кожного.  

"90% кар’єрів не сплачують податки за місцем роботи, бо зареєстровані деінде. Вважаю таке ставлення членів екологічної комісії до цього питання безвідповідальним. Якщо комісія це не підтримає, то будемо виносити на сесію, щоби все-таки сформувати відповідальну політику користування надрами в області",  поставила комісію перед фактом Ольга Галабала. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: