fbpx

"Це бомба сповільненої дії" – облрада просить прикарпатців не палити суху траву

Суспільство 12:45, 01.03, 2019

Облрада просить поліцію, екологів реагувати на випадки підпалів та притягувати винних до відповідальнсті..

Івано-Франківська обласна рада прийняла звернення до прикарпатців про небезпеку та шкідливість спалювання сухої трави, стерні, пасовищ, лук.

Депутат Іван Приймак зазначив, що прикарпатські ґазди помилково вважають спалювання відмерлої торішньої рослинності корисним для відновлення природи.

"Таке спалювання не має жодного позитивного ефекту, навпаки – це бомба сповільненої дії, яка найбільше шкодить тим, хто його палить, тобто людям та всім, хто вдихає цей дим. При підпалах трави до вогню потрапляє дрібне сміття, поліетиленові пакети, пластик, які, згораючи, виділяють до 70 різноманітних отруйних хімічних сполук. До порівняння, у димі при підпалах міститься у 350 разів більше бензопірену, аніж в цигарковому. При згоранні 1 тонни сухої рослинності утворюється 9 кг мікрочастинок пилу, які осідають у дихальних органах, 3 кг чадного газу, який блокує постачання кисню до тканин, вивільняються радіонукліди, важкі метали, бензопірен, діоксини, інші канцерогени, що провокують ракові захворювання та генні мутації", – йдеться у зверненні. 

Бензопірен – сполука першого класу небезпеки, найпотужніший мутаген та канцероген, що викликає незворотні зміни в людському організмі, може спонукати генетичні порушення та онкологічні захворювання у майбутніх дітей. Бензопірен накопичується і зберігається десятки років, завдаючи шкоди усім живим організмам.

Депутати закликають мешканців замислитись, якої непоправної шкоди, спалюючи сухостої, завдаємо власному здоров’ю та довкіллю.

"Прибираючи поля та обійстя, не наражайте на небезпеку власне здоров’я та здоров’я оточуючих. Існують такі раціональні методи утилізації, як переорювання полів та городів, компостування органічних відходів, вивезення побутового сміття на облаштовані сміттєзвалища",  йдеться у тексті звернення.

Облрада просить представників інтелігенції, духовенство, освітян активно проводити просвітницьку роботу серед населення та особливо підростаючого покоління про небезпеку для здоров’я та шкоду навколишньому середовищу, яку спричиняють підпали сухостоїв та сміття. 

Зазначається, що за підпал несе відповідальність не тільки палій, але й власник земельної ділянки. 

Депутати просять головне управління Національної поліції в області, Державну екологічну інспекцію в Івано-Франківській області, всі органи, на кого покладені функції нагляду за дотриманням законодавства, відповідально реагувати на випадки підпалів та притягувати винних до відповідальності.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!  

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: