fbpx

Цього року Porto Franko у Франківську не буде

Культура 13:58, 19.02, 2019

Цього року Porto Franko у Франківську не відбуватиметься, оскільки організатори працюють над форматом фестивалю нового рівня.

Про це вони повідомили на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці.

Як повідомив “Репортеру” співзасновник фестивалю композитор Роман Григорів, чи повернеться Porto Franko до Франківська і чи варто очікувати на фестиваль наступного року – поки невідомо.

 

“Повідомляємо вам, що в цьому році PORTO FRANKO не відбуватиметься, оскільки ми працюємо над форматом фестивалю нового рівня”, – йдеться на сторінці PORTO FRANKO.

Для тих, хто хоче відчути чи пригадати дух фестивалю, в столичному кінотеатрі "Ліра" покажуть фільм про те, як у Франківську написали "Аерофонію" – оперу для літака. Показ заплановано на 12 квітня.

Нагадаємо, Porto Franko ще 2010 року заснували композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко. Нині перший живе і працює у Києві, другий – навчається у Відні. Між тим творять і гастролюють з формацією "Nova Opera". Франківці мали нагоду почути їх сон-оперу "НепрОсті", оперу-реквієм "IYOV" та оперу-жах "Гамлет".

Григорів і Разумейко вже вкотре повертаються до Франківська, аби на кілька днів занурити місто у хвилі мистецького фестивалю Porto Franko. Кажуть, це їх місце сили.

У 2010 році ідею взяли з есею Тараса Прохаська "Порт Франківськ". А назву – з італійського терміну "porto franco", що в перекладі означає "вільний порт". Потім був ще один фестиваль – у 2011-му і пауза до 2016 року, коли Porto Franko відродився уже зав­дяки фінансуванню благодійних фондів нардепів Шевченка і Матвієнка. Тоді в партнери залучили й столичний Гогольfest. А вже 2017 року фестиваль вирушив у самостійне плавання.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: