fbpx

Цього року створять реєстр прикарпатських пам’яток з паспортами

Культура 19:47, 21.02, 2018

У відкритий доступ до кінця року викладуть паспорти пам’яток архітектури та містобудування Івано-Франківської області національного та місцевого значення.

План цьогорічних заходів "Регіональної цільової програми паспортизації пам'яток містобудування та архітектури місцевого значення Івано-Франківської області" представили на сьогоднішній депутатській комісії облради з питань розвитку промисловості, будівництва та інфраструктури.

Паспортизація пам’яток національного та місцевого значення розпочалася на Івано-Франківщині у 2008 році. Теперішня програма, що розрахована на 2016-2020 роки, вже третя, в межах якої обстежують пам’ятки і виготовляють їм охоронні паспорти, фіксуючи стан і особливості розміщення та потреби у збереженні споруд. Фінансування програми – 1 млн 752,6 тис. грн. За них мають паспортизувати 353 пам’ятки містобудування та архітектури.

За інформацією управління містобудування та архітектури департаменту будівництва ОДА, з обласного бюджету мають виділити 772,4 тис. грн для виготовлення охоронної документації пам’яток у 2018 році. Відтак паспорти отримають 75 пам’яток. По стільки ж виготовляли у минулі два роки. Загалом на Прикарпатті паспортизували на сьогодні 792 пам’ятки архітектури.

На теренах області під охороною держави, як зазначено в держреєстрах, перебуває 1460 пам’яток містобудування та архітектури (з них 133 національного значення) – всі вони відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини" підлягають реєстрації.

У реєстрі ОДА на отримання паспортів є 1379 пам’яток архітектури і містобудування, повідомили представники управління. Решта були втрачені.

"Зараз запускаємо геопортал містобудівного кадастру. З розробником – з київською фірмою SoftPro  домовилися, що в порталі буде рубрика "містобудівна пам’яткоохоронна документація". Плануємо всі паспорти викласти там. Уже відскановані паспорти пам’яток, що були виготовлені з 2008 до 2016 року. В роботі 2017 рік. І вся ця інформація буде розміщена на геопорталі містобудівного кадастру Івано-Франківської області у відкритому доступі",  поінформувала представниця управління.

Електронна форма збереження інформації про пам’ятки відповідає вимогам міжнародних конвенцій про охорону культурної спадщини щодо доступності інформації про пам’ятку містобудування та архітектури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: