fbpx

"Творча Криївка": Олег Шульга "Бандерас" проведе театральну резиденцію для ветеранів АТО у Карпатах

Культура 13:17, 05.06, 2019

Франківський проект з мистецької реабілітації ветеранів АТО "Творча Криївка" розпочав збір коштів на проведення театральної резиденції у Карпатах.

Благодійний фонд "Творча Криївка", який із 2014 року займається творчою реабілітацією учасників війни на Сході, виходить на новий рівень своєї діяльності – починає реабілітаційні проєкти, пов’язані не лише з живописом та образотворчим мистецтвом. Нові напрямки "Мистецьких резиденцій для бійців" – театр, література, кіно.

"Трьома з чотирьох резиденцій погодилися керувати ветерани, які колись були в нас на реабілітації та професійно пов’язані з цими галузями", – каже голова МБФ "Творча Криївка", авторка методу творчої реабілітації Віталіна Маслова.

Першу, театральну, резиденцію погодився очолити актор театру й кіно Олег Шульга – той самий, що сам брав участь в АТО 2014-2015 років і зіграв головну роль у бойовику "Позивний Бандерас". Актор Олег Шульга пройшов і АТО, і реабілітацію у "Творчій Криївці" в Карпатах  на Верховинщині.

Днями "Творча Криївка" розпочала кампанію зі збору коштів на проведення "Театральної резиденції для бійців". На участь у ній під час публічного кастингу відібрали групу з 12 бійців. Особиста історія кожного стане частиною основи документальної вистави, яку герої самі й покажуть глядачам на сцені.

"Цей проєкт  перший такого роду не лише для нас, вперше щось подібне буде реалізовано в Україні. На жаль, такий важливий вид мистецтва як документальний театр мало знайомий українському глядачеві. Тим більше важко усвідомлювати важливість занурення в театральний проект як терапевтичну складову, як те, що може стати важливим поштовхом в біографії кожного з наших героїв",  пояснює Віталіна Маслова. 

На виході кожен з 12 учасників кожної резиденції отримає цінний досвід занурення в один з видів мистецтва, а суспільство  цінний мистецький продукт.

Приблизна дата проведення резиденцій 26.08.2019  22.10.2019.

Під час кампанії збирають кошти на організацію проживання та харчування бійців, менторів та фахівців під час роботи над театральної виставою, зазначає Віталіна Маслова.

"Також наш проєкт заручився підтримкою органів місцевої влади тих міст, де проходитимуть вистави,  Івано-Франківськ, Львів, Київ, Дніпро,  вони всіляко сприяють втіленню нашої ідеї. Драмтеатр імені Івана Франка у Франківську, театр імені Леся Курбаса у Львові, Центр Леся Курбаса в Києві, Будинок радіо в Києві  наші партнери. Саме на цих сценах покажуть документальну виставу за участі бійців, яку ми готуємося створити під час театральної резиденції",  повідомила кураторка проєкту.

Підтримати театральну резиденцію для ветеранів АТО можна на Спільнокошті. 

Сума, яку зберуть під час кампанії, буде подвоєна, так завдяки Міжнародний фонд "Відродження" "Творча Криївка" матиме можливість провести ще одну резиденцію  літературну.

Зареєстурватися на участь у літературній резиденції ветеранам можна тут.

Загалом "Творча Криївка" хоче провести чотири резиденції: театральну, літературну, кіносценарну та живописну. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: