fbpx

Тисменицьку браму хочуть перетворити в громадський простір. ПРОЕКТ

Культура 19:49, 04.10, 2018

Активістка платформи "Франківськ, який треба берегти" Марія Козакевич розповіла про плани щодо подальших розкопок Тисменицької брами.

Проект консервації її ініціатива запропонувала міській владі. Вони пропонують створити на цьому місці громадський простір. 

“Щоб зробити кращим огляд стіни, ми хочемо зробити до неї сходи. Щоб людина могла на рівні очей дивитись на цю стіну. Сходинки, які одночасно слугуватимуть і сидінням, дають змогу оглядати стіну. До того ж це буде таке певне місце відпочинку”,  каже Марія Козакевич.

1

“Ми переслідуємо кілька цілей. Перша  рекреаційна. Друга  наукова. В цій стіні будуть скляні двері, щоб заходили науковці та студенти, які зможуть проводити далі дослідження стіни. Там будуть інформаційні стенди. Сюди можна буде приводити дітей та проводити уроки історії, можна влаштовувати камерні концерти, приводити екскурсійні групи”,  каже Марія Козакевич.

2

Зараз розкопки займають близько 35 квадратних метрів, але якщо зроблять сходи, то територія збільшиться. На зимовий період розкопки засиплють піском.

“Таким чином воно буде законсервовано і збережено від холодів. За цей час ми готуватимемо кошторис. Сподіваюсь, що з весни будемо продовжувати роботи”,  додала Марія Козакевич.

Активістка розповідає, що на реалізацію проекту потрібно близько кількох мільйонів гривень.

Сьогодні також в Музеї мистецтв Прикарпаття археологи та дослідники відзвітували про дослідження Тисменицької брами.

3

За їхніми словами, до цього часу вдалось розкопати тільки 1/6 Тисменицької брами. Серед знайденого під час розкопок  рештки кераміки і кулі.

4

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: