fbpx

В Андруховича виходить новий роман – вісім з половиною історій про негідників

Культура 11:37, 17.11, 2017

Незабаром з’явиться новий роман письменника, початок якому було покладено 27 років тому.

Книжка вийде у видавництві Meridian Czernowitz. Робочою назвою довгий час була "Негідники", проте на час друку роману остаточно змінилася на "Коханці Юстиції".  Книжка матиме підзаголовок "Історичний роман у восьми з половиною серіях", розповів в інтерв'ю ТСН Юрій Андрухович.

Роман чекають з друку наприкінці грудня цього року. 

"Ця книжка писалася протягом 27 років. Це, власне кажучи, збірка оповідань, хтось, певно, це й побачить. Я готовий і таку версію сприйняти, але насправді вважаю, що протягом останніх років ці тексти перетворилися на роман. Тобто механістичне збирання й накопичення історій переросло в якусь наскрізну історію або принаймні тему", – вважає автор. 

Писався роман де завгодно, перший розділ ще в Москві часів СРСР. Останню історію Андрухович написав у березні цього року – завершив роман у потягу з Франківська до Одеси.

"Це доволі нетрадиційний твір – у тому сенсі, як він народжувався, виникав. Протягом усіх цих років я був під впливом різних речей, настроїв, тенденцій… Усі прозаїки знають, що роман – це певний цілісний етап життя; він може відходити, повертатися, але тим не менш.

У будь-якому разі можу сказати, що у ньому немає діалогів в традиційному сенсі – він написаний увесь час через оповідача, як переказ, а не як прямо переданий діалог. Якщо десь з’являється пряма мова, то вона вкраплена всередину, в лапках. Немає ефекту присутності оповідача на місці події, це все-таки щось історичне, це хроніки. Любов і смерть там є, всюди. В центрі кожного розділу постає чоловіча постать, але десь обов’язково з’являється і супутниця", – інтригує письменник.

Наскрізним мотивом в романі є несправедливість органів справедливості, несправедливість юстиції, деталізує автор.

"У кожному розділі герой сприймається всіма навколо як абсолютно унікальний, крайній, закінчений злочинець, грішник, негідник. І ось мої розслідування покликані познаходити такі фактори, такі можливості для нього, щоб він постав у зовсім іншому світлі. Тобто ніхто з героїв не святий, вони всі справді грішні, подекуди злочинці, але я знаходжу завжди якесь високе виправдання (чи в міру високе), чому так з ними відбулося", – розповідає Андрухович.

Географія роману – Галичина. Час – з XVII століття по 70-ті роки XX. 

"Мені здається, я знайшов щось абсолютно своє – жанр, який мені відповідає: поєднання моїх особистих фантазій і польотів з  дуже конкретною документалістикою", – вважає письменник. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: