fbpx

У "багатих" українців можуть відібрати субсидії на оплату комунальних послуг

Суспільство 14:24, 28.02, 2016

Людей, які отримують субсидії від держави на оплату "комуналки", може стати цього року значно менше: Мінфін почав перевірку доходів тих, хто у 2015 році попросив допомоги від держави.

Допомоги тоді попросили багато (понад 5,5 млн сімей, або близько 15 млн осіб), адже зростання тарифів на оплату тепла, води, електроенергії й особливо природного газу склало 200-400%.

Про це йдеться у дослідженні Сегодня.

Тепер же влада запідозрила, що не всі одержувачі держдопомоги дійсно є незаможними. Тому фіскали (ДФС підпорядковується Мінфіну) зайнялися “чисткою рядів”: за словами міністра фінансів Наталії Яресько, очікується, що казна заощадить на цьому близько 5 млрд грн.

“Доходи пенсіонерів перевірити швидко, ці люди є в базі Пенсфонду. А ось щодо працездатних розсилаємо запити – це займає більше часу”, – роз’яснила Яресько.

Як розповів нам директор департаменту держсоцдопомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко, на цей час налічується понад 5,5 млн домогосподарств, які отримують держдопомогу на оплату компослуг. За прогнозами Музиченка, в 2016 р. з новим підвищенням тарифів (з 1 березня та 1 вересня планово подорожчає струм, також можливе зростання цін на газ, опалення та вивезення сміття. – Авт.) їх може стати 6,5 млн.

У міністерстві цю цифру оцінюють як граничну (вважається, що ще стільки ж домогосподарств мають доходи, що не дозволяють претендувати на субсидію навіть при підвищенні тарифів. – Авт.). Ще до 1 млн сімей отримуватимуть з травня по вересень (не в опалювальний сезон) так звані нульові субсидії: у списку одержувачів допомоги вони є, але реально субсидія їм влітку дорівнює 0 грн і відновиться тільки з початком опалювального сезону.

Що стосується перевірок отримувачів субсидій, то Музиченко роз’яснив: насправді соцінспектори на місцях постійно перевіряють тих, хто отримує будь-яку державну допомогу – і малозабезпечених, одиноких матерів, і т. д. За його словами, порушення вони знаходять, але трохи (в Мінсоцполітики нам уточнили: за 2014 р. порушників було менше 10 тисяч, а дані за 2015 р. будуть у березні. – Авт.).

“Але навіть якщо з’ясується, що субсидія призначена незаконно або вона повинна бути меншою, ніяких штрафів і повернення в подвійному розмірі не буде, – запевнив нас Музиченко. – У першому випадку доведеться повернути виплату, а в другому відбудеться взаємозалік субсидії та переплати. Тобто до погашення переплати людина одержувати держдопомогу не буде”.

І все ж кількість одержувачів субсидій може бути урізана. Як повідомило нам джерело в Мінсоцполітики, готується перегляд положення про призначення соцдопомоги з оплати компослуг: зокрема, в доходи людей, які претендують на держдопомогу, включать відсотки за депозитами (зараз їх не враховують). Саме тому, на думку президента Украналітцентру Олександра Охріменка, Мінфін і заявив про перевірки.

“У Мінсоцполітики стверджували, що перевіряють доходи всіх претендентів на субсидії. Але технічно в короткі терміни (питання про призначення субсидії розглядається до 3 міс. – Авт.) всіх не охопили і зайнялися цим зараз, – пояснив Охріменко. – Тому скоро частина одержувачів втратить або вже втратила субсидій. Ну а коли додадуть доходи за депозитами, права на держдопомогу відберуть ще оціночно у мільйона тих, хто її отримує”.

Експерт вважає цей захід вимушеним, бо отримувачів субсидій виявилося майже вдвічі більше, ніж планували у Мінсоцполітики: рік тому мова йшла про 3-3,5 млн осіб. Тому в казні бракує грошей для виплат комунальникам. Це, до речі, підтверджують і в Держстатистики: за їхніми даними, бюджет заборгував за субсидованих 14,5 млрд грн, хоча рік тому борг був майже нульовим. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2016/02/28/u_kogo_z_ukraintsiv_mozhut_vidibraty_subsydii_na_oplatu_komunalnyh_poslug__676787

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: