fbpx

У "Бандерівському схроні" одужувати бійцям після війни допоможе собака-терапевт

Суспільство 12:59, 12.06, 2018

У прикарпатському Центрі для учасників АТО та їхніх сімей "Бандерівський схрон" розширюється програма реабілітації ветеранів та солдатів.

Сьогодні “Бандерівський схрон”, що розташований в селі Клубівці Тисменицького району, представив свій проект з реабілітації ветеранів АТО та солдатів ООС на розгляд конкурсної комісії Івано-Франківської обласної ради. Проект серед п’яти інших претендував на фінансування з коштів обласного бюджету.

“Допомагаємо побратимам вибратися з ями, в яку вони потрапили”, – окреслив сферу прикладання зусиль координатор проекту, голова Центру Ігор Чернецький. 

“Ямою” майданівець та ветеран Чернецький називає кризові стани, в які потрапляють чоловіки після повернення з війни.

“У нас постійно є люди. Займаємося допомогою хлопцям, які лікуються у психдиспансері №3. Допомагаємо тим, хто з різних причин залишився без уваги медиків і психологів удома. Через нас проходять всі суїциди та спроби суїцидів в області. Щодня маємо дзвінки з цього приводу – протягом доби в різний час дня і ночі, це важкувато”, – розповів він.

За даними, які відслідковують ветеранські організації Прикарпаття, у 2017 році в Івано-Франківській обласній психлікарні №3 лікувалися на 76% більше ветеранів АТО, ніж у 2016 році. А від початку цього року на стаціонар, бо йдеться про стаціонарне лікування, в психлікарню потрапили стільки ветеранів, скільки було за весь попередній рік.

У квітні цього року на Івано-Франківщині 8 ветеранів АТО скоїли самогубства. У травні сталося 4 спроби, ці випадки фіксуються як “незавершені самогубства” і потребують спеціалізованої допомоги психіатрів та психологів.

“Про таку тенденцію з ПТСР нас попереджали ще кілька років тому. Ми її бачимо, знаємо, що кількість хлопців, які потребують допомоги, буде зростати. І цього не треба боятися. Треба бути готовими – об’єднуватися з іншими ветеранськими, волонтерськими, громадськими організаціями і працювати”, – зазначає Ігор Чернецький.

Відтак у “Бандерівському схроні” сформували власну психологічну службу. Її очолив ветеран Руслан Косенко. В рамках програми підготовки собак-терапевтів для роботи з учасниками бойових дій, що її перейняли в США та схвалили на рівні Міноборони, для “Бандерівського схрону” підготують собаку. Чотирилапий терапевт-вівчарка допомагатиме солдатам одужувати після війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: