fbpx

У другому турі виборів наднизька явка виборців, – ЦВК

Політика 15:48, 15.11, 2015

У ході другого туру місцевих виборів в усіх областях України явка є наднизькою. Про це під час брифінгу заявив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

"Єдине, що хвилює, це наднизька явка виборців, яку ми маємо на даний момент. Якщо тенденції збережуться, то цілком імовірно, що явка буде становити близько 30%", – сказав він.

У такому випадку, вважає голова ЦВК, виникне питання про доцільність збереження мажоритарної виборчої системи абсолютної більшості, використовуваної для виборів мерів великих міст. Він нагадав, що метою впровадження цієї виборчої системи було якраз досягти максимальної легітимізації обраних міських голів з тим, щоб за обраного міського голову проголосували більше 50% виборців, пише День.

"При наднизькій явці, цілком можливо, буде ситуація, коли 50% виборців проголосують, але це буде десь 15-17% від кількості виборців у відповідному місті", – сказав він.

"Отже, виходячи з підсумків повторного голосування, дуже хотілося б, щоб був зроблений відповідний аналіз і, можливо, законодавці повторно звернули увагу на питання доцільності збереження цієї виборчої системи",  резюмував Охендовський.

У свою чергу, Громадянська мережа "Опора" на своїй сторінці у Facebook повідомила, що загальнонаціональна явка виборців станом на 12:00 склала 12,8% (похибка ± 0,7%).

Зазначається, що під час голосування 25 жовтня явка була вищою  18,5% (похибка ± 0,7%).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: