fbpx

У формі чи без: як обрати одяг дитині в школу

Суспільство 16:32, 17.08, 2018

Обирати шкільний одяг Міністерство охорони здоров'я рекомендує, звертаючи увагу на інформацію на етикетці про склад тканини та реквізити виробника.

Батьки все більше дискутують, як дитина навчатиметься в школі успішніше – у шкільній формі чи в одязі, який обере сама? Медики, інформує в.о. міністра охорони здоровя Уляна Супрун, на цей час не знайшли залежності добрих оцінок від однакового зовнішнього вигляду. 

МОЗ, що ініціювало інформаційну кампанію "До школи", зазначає, що з приводу шкільної форми думки як батьків, так і науковців розділяються.

Прихильники шкільної форми вважають, що це обов’язковий атрибут в навчальному процесі. Він впливає на продуктивність навчання, оскільки діти мають можливість зосереджувати увагу на інформації та не переймаються зовнішнім виглядом. Через це вони стають більш уважні та старанні.

Ще один аргумент "За" – краща поведінка та дисципліна. Завдяки шкільній формі покращується відвідуваність уроків, діти стають більш вмотивовані та серйозні.

Втім, не завжди однаковий одяг має позитивний ефект на процес навчання дитини. Є також дослідження, які не виявили значущої різниці в тому, чи носять учні форму. Тобто форма ніяким чином не впливала на показники успішності та відвідуваності учнів.

Не найкращим чином однаковий одяг може впливати і на креативність дітей та свободу самовираження. Не тільки в плані творчості, але й свободи рухів. До того ж, додатковий одяг найчастіше – значний фінансовий тягар для родини, адже якісна шкільна форма не дешева.

Носити чи не носити форму, наразі вирішує керівництво школи разом з батьками. 

МОЗ оприлюднив хактеристики, якими варто керуватися батькам, щоб у будь-якому випадку обрати безпечний та зручний для дитини шкільний одяг. 

Вимоги до одягу школярів

Надавайте перевагу дитячому одягу з максимальним вмістом натуральних волокон. Натуральні тканини забезпечують повітропроникність і таким чином гарантують тепловий комфорт. У повністю синтетичному одязі (наприклад, з 100% поліестеру) дитина може пітніти, ризикує переохолодитись і застудитись.

Для дітей молодших і середніх класів шкільна форма, блузки і сорочки, натільна білизна, шкарпетки і колготи мають бути повністю натуральними або виготовлені зі змішаних тканин. Мінімальний вміст натуральних волокон у одязі має становити 50%. Крім того, натільна білизна першокласників (дітей до 7 років) має бути виготовлена виключно із натуральних тканин.

Учні старших класів можуть носити одяг, виготовлений як з натуральних, так і змішаних або штучних тканин. Це стосується шкільної форми або будь-якого одягу другого шару. Натільна білизна старшокласників має бути із натуральних або змішаних тканин (мінімальний вміст натуральних волокон – 50%).

Обираючи шкільний одяг, також звертайте увагу на:

  • якість пошиття

Зверніть увагу на крій, якість фурнітури, а також чи рівні рядки швів. Важливо, щоб ярлик у вигляді стрічки із інформацією по догляду був вшитий у шов – це свідчить про добросовісність виробника. Не варто купувати одяг, якщо маркувальний ярлик відсутній або, наприклад, закріплений булавкою.

  • зручність

Шкільна форма не повинна обмежувати рухи дитини. Модні, але дуже вузькі речі – поганий варіант для шкільного одягу. Не обирайте для дівчат молодшого шкільного віку строгі спідниці-олівці, а для хлопців – вузькі штани без резинки на поясі.

  • безпечність

Уся продукція для дітей повинна мати висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що засвідчують безпечність цього товару для здоров'я вашої дитини. Зазвичай номер та дата висновку зазначені на етикетці. У продавця має бути копія цього висновку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: