fbpx

У франківській міській лікарні зроблять універсальний дизайн за 150 тисяч гривень

Здоров'я 13:43, 02.04, 2018

Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня підписала угоду про співпрацю з Програмою розвитку ООН щодо доступності надання медичної допомоги людям з інвалідністю.

До Івано-Франківська завітали представники Спільної програми ООН, МОП, ВООЗ "Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю". 

Координатор проектів з питань реформ соціального сектор України Олена Іванова розповіла, що ЦМКЛ виграла грант для покращення умов у лікарні для маломобільних груп населення.

Мета цього гранту – впровадження принципів універсального дизайну – зробити все максимально зручним для всіх груп: люди з інвалідністю, травмовані, літні люди, вагітні жінки.

"Універсальний дизайн – це підхід, який розвивається в усьому світі і полягає у тому, щоб зробити приміщення, обладнання, послуги для всіх людей, без обмежень, без спеціального пристосування, тобто щоб все було настільки зручним, наскільки це можливо, для всіх людей", – пояснила Олена Іванова.

На грант подали заявки 84 лікарні, з яких відібрали 9 і ще одну відберуть. ЦМКЛ потрапила до списку переможців, оскільки саме у цій лікарні вже є частково створені такі умови і є потенціал.

За словами Олени Іванової, франківська лікарня може стати зразковою для інших медзакладів України. У грантовій заявці ЦМКЛ запропонувала створити універсальний дизайн для людей з проблемами зору. У подальшому плануватиметься універсальний дизайн й для інших груп маломобільних людей.

На універсальний дизайн планують витратити 150 тисяч гривень. З них на 105 тисяч передбачене фінансування за грантом, а 45 тисяч профінансує сама лікарня.

Представники програми перебуватимуть у місті до жовтня, щоб контролювати процес реалізації грантових коштів. У цей же час разом з працівниками лікарні вирішать що ще можна поккращити у закладі, у тому числі без залучення жодних коштів.

Міський голова Руслан Марцінків нагадав, як два роки тому в Івано-Франківську чиновники пересіли на візки, щоб відчути, як почувають себе люди з обмеженими фізичними можливостями. Він зазначив, що неможливо вирішити усі проблеми, які є, при нинішньому фінансуванні. 

"Робити такі кроки потрібно, особливо у закладах охорони здоров'я, куди людина йде чи їде, щоб отримати медичну допомогу чи консультацію… Важливо, щоб це було доступно", – сказав мер.

Головний лікар Тарас Масляк подякував першочергово своїм колегам-медикам, завдяки чиїй праці лікарню вдається щороку покращувати, що дало можливість отримати новий грант.

"Такі проекти це є насичення нашої лікарні фінансами. А фінанси – це є благополуччя, доступність і комфорт для різних пацієнтів… Це лікарня, в якій лікуються не тільки жителі міста, але ми всіх запрошуємо лікуватися в нас", – зазначив Масляк.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: