fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • У Франківську безробітним із вищою освітою доводиться перекваліфіковуватися на працівників робітничих професій

У Франківську безробітним із вищою освітою доводиться перекваліфіковуватися на працівників робітничих професій

Економіка 12:31, 16.11, 2018

При загальному зменшенні офіційної кількості безробітних і збільшенні актуальних вакансій підприємствам обласного центру Прикарпаття гостро не вистачає працівників робітничих професій.

У закладах профтехосвіти, які можуть їх готувати, щороку зменшується кількість учнів, а безробітних з вищою освітою центри зайнятості змушені перекваліфіковувати на працівників робітничих професій, пише “Західний кур’єр”.

Зараз в Івано-Франківську офіційно зареєстровано 1400 безробітних. Більшість із них – 74% – жінки з вищою освітою. Водночас станом на 1 листопада у міському центрі зайнятості зареєстровано 1324 актуальних вакансій, 830 з яких – за робітничими професіями, що становить 63%. Нестача робітничих кадрів відчувається постійно. Найзатребуванішими є електромонтери, трактористи, водії, слюсарі, токарі, електрогазозварювальники, асфальтобетонники. Тож безробітних із вищою освітою доводиться перекваліфіковувати на працівників робітничих професій. Не лише тих, що вже перераховані, але й на будівельників, швей, поварів і навіть барменів та продавців.

“Саме тому актуальною зараз є підготовка працівників за професіями, які відповідають вимогам сучасного виробництва і запитам роботодавців”, – наголошує заступник івано-франківського міського голови з питань економіки Богдан Білик.

За його словами, у місті для цього є необхідний потенціал закладів професійно-технічної освіти, які можуть готувати фахівців відповідного рівня, але і тут є певні проблеми.

У місті функціонують дев’ять професійно-технічних навчальних закладів, які здійснюють підготовку робітничих кадрів за більш ніж 50 професіями. Віднедавна їх фінансування здійснюється з міського бюджету, що обходиться у понад 100 мільйонів на рік, а наступного року ця цифра орієнтовно зросте щонайменше до 140 мільйонів. Тому  міська влада зацікавлена у тому, аби ці заклади найперше готували фахівців тих професій, які необхідні місту. Однак приміщення і майно ПТУ досі не передані на баланс міської ради і вона не може вкладати кошти у їхню модернізацію, оновлення навчально-виробничої бази, а перелік професій, за якими ПТУ готують робітників, затверджує Міністерство освіти та науки за поданням профільного департаменту облдержадміністрації, а не міської ради.

“Навчальні бази ПТУ досить великі і потужні, але вони потребують оновлення. В цілому ПТУ готують непогані кадри, – каже Богдан Білик. – З тих 50 професій нема таких, які місту не потрібні, але є більш важливі, а є менш важливі. Є й такі професії, які місту потрібні, а ПТУ їх не готують”.

Тим часом кількість вступників до ПТУ щороку зменшується. Якщо торік їх було 1968 (з яких тільки 511 з міста), то цьогоріч до ПТУ вступили загалом 1784 учнів, 363 з яких мешкають в Івано-Франківську. У 2016 році випускників ПТУ було 2165, у 2017 р. – 1892, а у 2018-му – 1827. Водночас рівень їхнього працевлаштування є досить високим, що вкотре доводить необхідність працівників робітничих професій. Так, у 2016 році на роботу влаштувалися 76% випускників ПТУ, у 2017 р. – 83%, а у 2018 р. – 73%. При цьому кількість випускників ПТУ, які залишилися працювати саме в Івано-Франківську, щороку зростала і склала відповідно 43, 45 та 55,5%. Великою мірою сприяла цьому співпраця потенційних роботодавців із закладами профтехосвіти.

З метою популяризації робітничих професій серед учнів закладів профтехосвіти міська влада організовує низку конкурсів професійної майстерності. Торік провели конкурси з визначення найкращого токаря, кравця, коваля. Цього року уже відбулися конкурси на найкращого сантехніка, слюсаря з ремонту автомобілів, кондитера та електромонтера. Всіх учасників таких конкурсів нагородили дипломами та цінними подарунками. Але у подальшому найкращим стимулом для працівників робітничих професій є гідна заробітна плата.

“Розмір зарплати – головний стимул, – каже Білик. – Якщо робітник отримуватиме 15 тисяч зарплати, то він ніколи звідси нікуди не поїде, ким би він за кордоном не працював. У нас уже масово повертаються будівельники з Польщі, бо там важка праця і більшість зарплати йде на харчування та проживання. Наші роботодавці зараз набагато лояльніше ставляться до працівників будь-якої професії”.

За словами Богдана Білика, менш як сім тисяч гривень працівникам зараз ніхто не платить. Середній розмір зарплати в Івано-Франківську наразі складає 7 тис. 800 грн. Водночас він зазначає, що 42% виплат заробітних плат все ще, на жаль, перебуває у тіні. Найбільше цим зловживають будівельні підприємства, станції техобслуговування та заклади торгівлі.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: