fbpx

У Франківську для студентів-реабілітологів обладнали сучасний навчальний центр. ФОТО

Суспільство 19:21, 07.02, 2019

В Івано-Франківському національному університеті відкрили навчально-практичний центр для студентів кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання.

Завідувач кафедри Ігор Чурпій розповів, що факультет новий, відкритий лише два роки тому. Саме тому університет активно оснащує базу в цьому напрямку. А відкриття центру – ще один важливий крок на цьому шляху.

"Ми намагалися зібрати максимальну кількість тренажерів, щоб студенти мали змогу ознайомитися з тим, що має сучасна медицина. Займатися вони будуть постійно, починаючи з першого курсу. У весняному семестрі вже матимуть практичні заняття. Ми плануємо продовжувати розвиватися та укомплектовувати навчально-практичний центр відповідно до власних можливостей", – каже Чупрій.

Зараз тут є багатофункціональна клітка, яку в майбутньому буде оснащено додатковими витяжними пристроями. Багатофункціональне ліжко та візок, аби студенти знали, як правильно доглядати, надавати допомогу пацієнтові, перекладати з візка на ліжко і навпаки.

Є шведська стінка та дошка Євмінова, які використовують для реабілітації при захворюваннях хребта. Сходи для розробки ходи, по яких можна підніматися та опускатися. Також є пристрій з перилами та перешкодами, коли пацієнт може просто заново вчитися ходити або проходити тренажер, піднімаючи ноги на різну висоту. Є різні види милиць, палиці для опирання, корсети, лонгети, пов’язки, комірець, які використовують при різних травмах.

В кімнаті обладнано куток для ерготерапії – комплексу реабілітаційних заходів у осіб із порушенням психічних або фізичних функцій організму. Є стінка для відточування дрібної моторики при реабілітації післяінсультних хворих та травмах верхніх кінцівок. На столі для ерготерапії зібрані тренажери для виконання різних вправ з вантажами, щоб пацієнти мали змогу розробляти відповідну групу м’язів.

Також є речі, які зустрічаються у побуті: виделки, ложки, горнята. А також гантелі для дозованого фізичного навантаження від 0,5 і до 8 кілограмів та фітболи.

Ректор медуніверситету Микола Рожко підкреслив, що в цьому році заклад є рекордсменом в Україні за кількістю студентів, що прийшли навчатися на кафедру фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання. Їх 85. А у минулому році було 30.

"Це новий факультет, і ми маємо в нього вкладати трохи більше, ніж в інші, бо якщо не створимо достойної бази, діти не прийдуть. Ми заявили на всю Україну, що створили такий факультет, тож маємо його розвивати та вдосконалювати", – каже Рожко.

За його словами, навчально-практичний центр створювався власними силами університету.

"Меж для самовдосконалення немає. Ми створили вже багато різних навчально-практичних центрів для різних кафедр. Наступний крок – створення надсучасних симуляційних центрів. Вони дуже дорогі та складні в обслуговуванні. Вже визначено питання будівництва реабілітаційного центру в Яремчі. Цей корпус буде обладнано за останнім словом техніки тільки надсучасним обладнанням", – розповів ректор університету.

Тільки вчора, 6 лютого, перша група студентів-реабілітологів повернулася з виробничої практики, яка проходила у санаторії Моршина.

"Навчання в медичному дуже подобається, бо люблю медицину. А цей напрям зараз дуже потрібний як нашій країні, так і по всьому світу, адже реабілітація після кожної хвороби є найважливішою. Вивчаємо різні спектри адаптації людей з різними проблемами. Це глухонімі, з проблемами зору, то вивчаємо як адаптовувати до навколишнього середовища, аби вони могли впевнено почувати себе поряд зі здоровими людьми",  розповіла Яна Бокій, студентка першого курсу спеціальності "Ерготерапія та фізіотерапія".

*Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: