fbpx

У Франківську Карітас організував виставку художніх робіт неповносправної молоді

Суспільство 21:56, 05.12, 2016

Сьогодні у виставковій залі обласної організації Національної спілки художників України відкрили виставку художніх робіт дітей та молоді з особливими потребами "Створюємо зміни разом – творчі та відкриті".

На відкриття виставки завітали представники влади області, громадських організацій, художники, журналісти й автори художніх робіт, представлених в експозиції, повідомляє прес-служба Карітасу.

 “В цих роботах, у цьому мистецтві ми можемо по-іншому сприймати людей з особливими потребами,  розповідає директор Івано-Франківського Карітасу отець Володимир Чорній. – З богословської точки зору ці люди є покликані Богом до життя для нас з вами. І ми більше маємо від них, коли стараємося їм допомогти, адаптувати, соціалізувати, – Господь дає таку нагороду і ми стаємо моральною громадою, соціальною. Ця виставка відкрилася завдяки праці молоді та дітей з особливими потребами і допомагає по-іншому зрозуміти і відкрити їх. Картини, представлені тут, не професійно виконані, але чисті та одухотворені, бо намальовані людьми, які не мають гріха”.

В Івано-Франківському Карітасі понад 40 вихованців Центру дозвілля та соціальної адаптації взяли участь в арт-проекті, який реалізовувався за підтримки МБФ “Карітас України”. Протягом трьох місяців під керівництвом викладача з малювання Івана Боднарчука вони намалювали понад 100 робіт. Кожна з них особлива, адже демонструє бачення світу дітьми та молоддю з особливими потребами, їх переживання та відчуття, які вони передали за допомогою фарб, що є особливо цікавим та цінним.

“Твори, представлені сьогодні в залі обласної організації Національної спілки  художників України, насправді відрізняються від експонованих поруч експозицій професійних художників своєю безпосередністю, наївністю, відкритістю, своїм не завжди вмінням і в цьому, власне, найбільша їх цінність, бо люди з особливими потребами використовують світ кольору, фарби для того, аби в якийсь такий знаковий спосіб, асоціативний, інтуїтивний висловитися, показати свій внутрішній світ,  ділиться голова правління обласної організації Національної спілки  художників України Микола Якимечко. – Насправді ці твори дуже веселі. Тобто їх автори сонячні. І якщо зовні ми можемо розуміти, що вони не цілком повносправні, то душа у них світла, кольорова, співуча. І наочно можна прослідкувати вплив арт-терапії, яку ці діти та молодь отримують в Карітасі. Малювання лікує, пробуджує якісь такі потаємні, приспані, не відкриті плоди спілкування із зовнішнім світом через колір, через композицію, лінію, пляму, силует, колорит, співвідношення кольорів”.

Особливі художники запрошують усіх небайдужих поціновувачів мистецтва відвідати виставку “Створюємо зміни разом – творчі та відкриті”, яка  триватиме у приміщенні виставкової зали обласної організації Національної спілки художників України до 11 грудня 2016 року.

“Символічно, що ця виставка збігається з виставкою робіт, присвячених Іванові Франку,  зазначив очільник Івано-Франківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ростислав Микитюк. – Окремі роботи молоді та дітей нагадують мені мотиви Франкових творів. У них є бачення того світла, яке нам доносив великий поет. Це прекрасно, що така молодь, за підтримки нашого Карітасу, має змогу продемонструвати свою творчість. На жаль, ми часто згадуємо людей з особливими потребами лише коли є привід. Хочеться побажати, щоб ми пам’ятали про них завжди, підтримували та опікувалися ними повсякчас”.

Захід відбувається в рамках проекту “Соціальна інклюзія і розвиток інтеграційних центрів для молодих людей з особливими потребами в Україні. Продовження діяльності для проведення заходів арт-проектів та освітніх літніх таборів” за фінансової підтримки Карітас Іспанії, Карітас Франції. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: