fbpx

У Франківську комунальники виженуть з міського парку ворон

Суспільство 19:14, 22.01, 2018

Щоб позбутися ворон, в Івано-Франківському міському парку ім. Т. Шевченка планують встановити два ультразвукові відлякувачі.

Про це КУРСу повідомила директор КП "Центр розвитку міста та рекреації" Руслана Василюк.

"Як не прикро, але методи боротьби з воронами є або недовговічними, або неефективними. Дискусії довкола цього питання не припиняються, причому думки людей розділяються. Одні за будь-які, навіть дуже радикальні методи боротьби, інші – категорично проти. З досвіду інших міст, поки що немає однозначного вирішення. Що ж можна робити? Деякі кронують дерева. Але уявіть, як це виглядатиме в парку – голі стовбури і лише основні гілки. Акустичні відлякувачі? Тут є два "але". Перше – потужні ефективні відлякувачі призначені для маловідвідуваних місць (поля, сади, сміттєзвалища і тощо), оскільки вони видають досить гучні звуки, що може налякати малечу, та й просто для відвідувачів буде дуже некомфортно. Друге – вони впливають не лише на ворон, але й на інших птахів, наприклад голубів і горобців, що в свою чергу може призвести до розмноження шкідників", – пояснює Василюк.

Вона зауважує, що орнітологи радять позбавити ворон джерела поживи, тобто відкритих смітників.

"Ворони – "ранні пташки", і у них погана звичка розривати пластикові сміттєві пакети на світанку, щоб дістатися до ласощів всередині. Тобто максимально потрібно встановлювати сміттєві контейнери з кришками. Але попри все необхідно вживати можливих заходів, навіть тимчасових, адже не дуже приємно гуляти в місцях, де велике скупчення ворон. Минулого року ми збивали гнізда, причому двічі. Це дало непоганий ефект. Хоча думаю, що навесні вони знову почнуть гніздитися, тому прийдеться цю процедуру повторити. Цьогоріч також хочемо встановити два ультразвукові відлякувачі в тому місці, де ворон найбільше, крім того, повісимо кілька візуальних відлякувачів. Хочемо подивитися на їх ефективність", – розповідає Руслана Василюк.

Читайте також: Концепція на 40 мільйонів: що планують зробити з парком у Франківську

Ультразвукові відлякувачі комунальники планують придбати вже на початку весни. Найбільше проблем з воронами у міському парку ім. Шевченка. Якщо там акустичні відлякувачі себе виправдають, можливо, у майбутньому їх встановлять і в інших франківських парках та скверах, де дошкуляють ворони.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: