fbpx

У Франківську мандрівна виставка "Від Революції Гідності до сьогодення" демонструє феномен спротиву. ВІДЕО

Суспільство 16:59, 25.06, 2015

У франківській галереї "Бастіон" відкрили виставку сучасного мистецтва, яка мандрує світом і демонструє драматичні події в Україні. В експозиції представлені роботи двох художників з Прикарпаття.

Роботи 35 сучасних українських художників переведені в постери. Це дає змогу одночасно відкривати експозицію в США і в Китаї, у Харкові і Франківську. Зібрали роботи митців-учасників Майдану і уклали виставку, яка ще має другу назву – "Правдиві свідчення", спеціалісти Інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України за підтримки Програми Фулбрайта в Україні.  

"Досвід Революції Гідності, усвідомлення контрастів між життям і смертю, свободою та рабством стають феноменами нашого часу. Йдеться про речі, які торкнулися кожного особисто – безпосередні переживання, думки та емоційні відрухи учасників драматичних подій. Найбільш яскраво цей екзистенційний пласт сьогодні відбивається у мистецтві, яке є способом передачі досвіду і підґрунтям для формування і підтримки спротиву будь-яким утискам свободи",  описала концепцію виставки її автор, співробітник Інституту проблем сучасного мистецтва НАН України Наталія Мусієнко.

 

Виставка вже побувала у семи країнах і в 12 містах України. В кожному з українських міст, за задумом її організаторів, долучається ще один місцевий митець. У Франківську таким художником став Анатолій Мельник із роботою "Засіяні поля Донбасу".

1

Це вже третій франківець, чиї роботи представлені в експозиції, розповідає арт-менеджер виставки, також франківець, учень Михайла Дейнеги Мар’ян Лунів. За його словами, роботи художників з Івано-Франківська – триптих Ірини Хованець "Білий птах", "Сірий птах", "Чорний птах" та Романа Михайлюка "Майдан",  є одними з найбільш популярних у глядачів.

За відгуками останніх, укладачі експозиції виокремили п’ять робіт, які виносять на постери мандрівної виставки в різних країнах світу. До прикладу, в США це були роботи Мар’яна Луніва "Аркан" та Юлії Бєляєвої "Український бійцівський клуб". Презентаційним постером виставки у Франківську є роботи Ірини Хованець.

У виставку зібрані різножанрові мистецькі роботи – фото, живопис, вишивка, і саме це дозволило відтворити контекст подій, які переживає Україна,  пояснює візуальну специфіку відеоряду Мар’ян Лунів.

 

"Ми навчилися жити з війною, але весь час повертаємося до Майдану. Тому тематика такої виставки близька і зрозуміла,  поділився своїми емоціями на відкритті виставки директор музею мистецтв Прикарпаття, художник Михайло Дейнега.  Такі виставки потрібні, щоби ми знали: коли падаєш, мусиш підводитися. Мусимо пережити ці страшні моменти і виходити з того, що вони вчать опиратися, не здаватися, залишатися вільними".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: