fbpx

У Франківську міська влада планує вручати новонародженим "бейбі-бокси" – але не всім

Суспільство 15:01, 16.11, 2017

Департамент молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради планує наступного року запровадити практику вручення "бейбі-боксів" сім’ям пільгових категорій, у яких народилася дитина.

Про це на засіданні виконкому повідомив директор департаменту Віталій Матешко.

Заступник міського голови Олександр Левицький зазначив, що щороку в Івано-Франківську народжується приблизно 2000 дітей. Втім, "бейбі-бокси" вручатимуть сім’ям пільгових категорій. А яким саме – визначатиме департамент соціальної політики. У боксі (коробці) будуть найбільш необхідні для малюків речі. 

Міський голова Руслан Марцінків доручив фінуправлінню передбачити у бюджеті на ці витрати 150 тисяч гривень.

Також департамент молодіжної політики та спорту планує наступного року запровадити номінацію "Спортсмен місяця", покращити інфраструктуру комунальних підприємств, які підпорядковуються департаменту, створити міський молодіжний центр та впровадити корекційні програми для осіб, які вчиняють домашнє насильство.

До речі, такі бейбі-бокси придумали у Фінляндії ще в 1938 році. Спершу коробки з набором предметів першої необхідності для малюків (підгузки, рушники, комбінезони тощо) отримували малозабезпечені сім'ї. З 1949 року бейбі-бокси почали дарувати усім, пише ВВС. 

1

Такий вигляд мала фінська коробка в 1949 році

Хейді Ліезівезі з фінського Інституту соціального страхування розповіла, що спочатку головною метою боксів було привчити жінок користуватися медичною допомогою. "Щоб отримати коробку чи материнський грант, жінки мали відвідати лікаря чи державну пренатальну клініку до четвертого місяця вагітності", – каже лікарка. 

Таким чином бокс не тільки давав батькам усе необхідне, але й привчав матерів до соціальної медичної системи, яка в той час саме зароджувалася у Фінляндії. 

У 1930-х роках Фінляндія була досить бідною країною, і дитяча смертність була високою: 65 зі 1000 немовлят помирали до року. Однак ця сумна статистика почала дуже швидко виправлятися. 

Останніми роками такі дитячі бейбі-бокси стрімко стають популярними в усьому світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: