fbpx

У Франківську Наливайченко запропонував створити цифровий словник для соцмереж

Політика 09:34, 28.03, 2019

Прийняти закон про мову та збільшити бюджетне фінансування української культури. Такі цілі перед собою ставить кандидат у президенти, лідер Руху "Справедливість" Валентин Наливайченко.

Про це він розповів в Івано-Франківську на зустрічі з представниками місцевої інтелігенції.

На зустріч з Валентином Наливайченком прийшли місцеві вчителі, викладачі, письменники та представники громадських організацій.

Однією з проблем є те, що зі шкільних підручників зникають знакові твори української літератури, а у вищих навчальних закладах суттєво зменшили кількість годин викладання української літератури

"Нема спецкурсу ні по Шевченку, ні по Франку. А такі спецкурси у вищій школі мали би бути, – зазначає доктор філологічних наук Наталія Мафтин Період "Розстріляного відродження" – це золота література, яку кожен повинен не просто вчити. Вона надихає, дає крила людині, дає сильне відчуття ідентичності, бажання жити і творити для своєї Батьківщини. На це відводиться всього 10 лекцій і 10 практичних. Про багатьох постатей викладач не встигає нічого розказати, все переведено у систему самостійного опрацювання".

Представники інтелігенції нарікали і на не завжди якісні підручники, авторів яких "просувають" по знайомству; відсутність книгарень та приміщень для проведення культурних заходів; і навіть пропонували змінити формат викладання. Адже учні у школах з радістю відвідують гуртки, але скаржаться на велике навантаження на уроках.

Присутні зауважили, що деякі телеканали пропагують огиду до всього українського, та нарікали на брак українських серіалів.

"Настав час українській владі просвітницьку функцію взяти на себе. Це означає фінансувати та підтримувати все українське з бюджету",  зазначив Валентин Наливайченко.

Мова йде про якісні підручники, українські серіали, фінансування музеїв тощо.

На його переконання, необхідно прийняти закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", але не в такому варіанті, як він поданий у Верховну Раду.

Лідер Руху "Справедливість" наголосив, що українська мова має бути державною, але всі інші мови, якими говорять національні меншини, що проживають на території України, мають мати право на вільний розвиток та використання.

Валентин Наливайченко зазначив, що після виборів Уряд і Міністерство освіти зобов’язані запровадити наукові та громадські ради та чути думку громадськості щодо підтримки та розвитку української мови і літератури.

"І ще одне: новий президент сам має бути українцем за духом і переконанням",  наголосив кандидат.

У дискусії з місцевою інтелігенцією народилася думка створити цифровий словник.

"У кожен гаджет молодого українця ми маємо зайти з цифровим словником. Можливо, створити словник для найпопулярніших соцмереж. Так і назвати "Український словник для Фейсбуку, Інстаграму та Твітера",  сказав Наливайченко.

Політична реклама

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: