fbpx

У Франківську нардепи та правники обговорили з мешканцями міста створення нової Конституції

Суспільство 16:51, 25.11, 2015

Фахівці у сфері конституційного права та народні депутати України приїхали до Франківська, аби обговорити створення нової Народної Конституції України. Зустріч з громадою міста провели у середу, 25 листопада.

Міжнародний центр перспективних досліджень проводить такі зустрічі в усіх регіонах України. Їх мета – виготовити готовий проект нової Конституції. Конституція, яку укладуть шляхом народного обговорення, матиме більшу легітимність, а у громадян створить відчуття відповідальності за країну, кажуть організатори, пише Репортер.

"Ми хочемо, щоб створення Конституції не було закритим процесом, як раніше, – каже Сергій Кіщенко, директор Міжнародного центру перспективних досліджень. – Для цього потрібен національний діалог, коли кожен зможе взяти участь у обговоренні, тому ми і їздимо по всіх регіонах та по прифронтовій зоні також".

На зустрічі з громадою обговорили, якою має бути нова Конституція та яка роль громади у її створенні. Організатори пропонують утворити установчі збори для створення Конституції. До них увійде 400, а то й 700 людей, кажуть фахівці. Це будуть не політики, а юристи, експерти, філософи та представники духовенства.

"Щоб запустити цей процес, ми написали закон, який внесемо на розгляд парламенту, – каже Тарас Стецьків, депутат Верховної Ради п’яти скликань, громадський діяч. – Якщо його погодять, зберемо установчі збори, щоб писати нову Конституцію”.

Щодо нових законів, які втілюватимуть у майбутньому Основному законі країни, Стецьків додав:

"У новій Конституції треба визнати території Криму та Донбасу тимчасово окупованими. Ніякого особливого статусу, який зараз насаджує Росія, бути не може".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: