fbpx

У Франківську освятили копію наріжного каменя першої в місті української церкви. ФОТО

Суспільство 14:27, 05.05, 2019

У рамках святкування Дня міста священики різних конфесій освятили бронзову копію наріжного каменя першої в місті української церкви.

Камінь встановили біля пам’ятного знаку Першій Українській Церкві на перетині площі Ринок та вулиці Страчених українських націоналістів.

Реліквію знайшли під час реконструкції престолу в Архикатедральному соборі Воскресіння у 2012 році. Під час ремонтних робіт у вівтарній частині знайшли кам’яну таблицю розміром 50х70 см, вмуровану у західну стінку престолу.

Напис на таблиці вказує на точне місцезнаходження й титул першої української церкви міста Станіслава (Івано-Франківська). На ньому викарбувана дата будівництва старовинного храму, що розташовувався на місці нинішньої синагоги, вказано ім’я майстра, який працював над каменем, та імена жертводавців, за кошти яких будували церкву.

Вперше камінь з руським написом знайшли 18 травня 1895 року під час закладання фундаментів під будівлю синагоги та його ідентифіковано як наріжний камінь української церкви Святого Воскресіння, який був закладений 4 травня 1670 р.

22 травня 1907 р. отець-мітрат Василь Фацієвич з метою надійного збереження цього артефакту вмурував його у престол Архикатедрального собору, доповнивши своїм написом на зворотному боці.

Загалом текст є на чотирьох із шести граней каменя. На титульному боці вказані титул церкви, дата закладення наріжного каменя, імена жертводавців-чоловіків. На правому боці частково збережено напис з іменами жінок-жертводавиць. На нижньому торці каменя вміщено ім’я різьбяра.

Нагадаємо, на новий пам'ятний знак з бюджету міста виділили 85 тис. грн.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: