fbpx

У Франківську показали відреставровані сакральні скарби. ФОТО

Наша історія 15:39, 31.03, 2017

У Краєзнавчому музеї в Івано-Франківську відкрилась виставка сакральних творів в рамках реставраційного проекту "Врятуймо скарби разом!"

Автор проекту "Врятуймо скарби разом!" художник-реставратор Валерій Твердохліб зазначає, що ідея виставки виникла сама собою, просто, спонтанно. Серед занедбаних поруйнованих сакральних творів, які постійно є в твоїй реставраційній майстерні, якось з’явились подерті плащаниці, хрести-розп’яття, знищені вітрами часу та людською байдужістю "пристоячі"- дерев’яні скульптури з придорожніх розп’ять.

"Це була мозаїка, як якась розповідь. Коли я почав реставрувати твори, я відтворював ідею виставки. Це точка покаяння. Чомусь хотілося показати це предстояння людини перед Христом, наскільки ми готові стояти, каятися, молитися перед Богом", – каже Валерій Твердохліб.

До виставки увійшов понад десяток об’єктів. У центрі – старовинна, ще не відреставрована плащаниця на вишиваних рушниках. За словами Валерія Твердохліба, вона символізує Україну, яку потрібно відновлювати та укріплювати.

"Ми показуємо проблематику реставрації, що ми все-таки міняємося, ми робимо, бережемо свою культуру. Ми би хотіли донести до глядача, що потрібно старатися змінювати свою країну своєю працею",  додає реставратор.

Експонати для реставрації знаходять у селах області. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: