fbpx

У Франківську "польські гуцули" співали колядки. ФОТО, ВІДЕО

Культура 19:11, 20.01, 2016

У Центрі польської культури та європейського діалогу м. Івано-Франківська відбувся вечір гуральських колядок та пісень у виконанні капели з регіонального гурту "Істебна" з Польщі.

"Гуральські колядки – це ті самі колядки, які співають по цілій Польщі. Гурали, так само, як і наші гуцули, мають свою характерну вимову певних слів. Подейкують, що їх мова цілком відрізняється від польської. Так само ми не завжди можемо зрозуміти наших гуцулів",  розповіла директор Центру польської культури та європейського діалогу м. Івано-Франківська Мар’я Осідач.

Загалом гурт налічує близько 50 осіб, а його історія сягає 1901 року. В Івано-Франківську культуру польських народностей представляли 6 учасників.

До програми виступу увійшли архаїчні гуральські пісні-пасторалі з Істебної (Республіка Польща) та околиць, які гурт намагається відтворити. Супроводжують їх добре відомі польські колядки, такі як: "Гей, коляда, коляда”, "Серед нічної тиші” в опрацюванні на сильні гуральські голоси.

Вперше в Івано-Франківську гурт виступив 11 травня 2013 року під час відкриття Центру польської культури та європейського діалогу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: