fbpx

У Франківську презентували альтернативу парковкам – парклети

Культура 19:31, 04.06, 2015

В Urban Spase 100 обговорили, як і для чого варто потіснити автомобілі на вулицях Івано-Франківська.

Платформа "Тепле місто" за підтримки Urban Project, GIZ Lviv запускає в Івано-Франківську новий громадський проект – створення парклетів.

Парклет  це продовження пішохідної зони, перетворення паркомісця на громадський простір.

Це дизайнерський продукт на перетині соціальної архітектури й транспортної інфраструктури, пояснила модератор презентації, архітектор Анна Пашинська. Один парклет заміняє кілька паркомісць на корисні і потрібні для пішоходів речі. Це експеримент зміни простору, в якому важливий соціальний ефект від альтернативного використання паркомісця для авто. І фактично означає витіснення автомобілів з вулиць Франківська.

Окрім соціального, проект має й економічну складову  якщо на місці дороги, вивільненої від авто, влаштовують об'єкти дозвілля. Такі приклади поширені в столицях країн Європи.

Також проект, сподіваються організатори, приверне увагу мешканців Франківська до альтернативних екологічних способів пересування містом  як-от на велосипеді, створення простору для альтернативного відпочинку, заняття неактивними видами спорту, читання, слухання музики тощо.

"В кінцевому підсумку парклети мали би спонукати франківців менше користуватися авто, пересідати на велосипеди, бігати, займатися спортом, проводити дозвілля в місті з користю. Вірю, що якісний дизайн і архітектура може переключити нам голову, змінити ракурс життя",  відзначила Анна Пашинська.

Реалізація проекту відбудеться в кілька етапів. Після сьогоднішньої презентації 6 та 7 червня з 10:00 в Урбан Спейс 100 проходитиме воркшоп з проектування парклетів  командна робота разом із франківськими архітекторами і дизайнерами. Планується вийти на створення макетів.

13 та 14 червня також з 10:00  реалізація проекту  спільне виготовлення, будівництво та встановлення парклетів у Франківську.

"Це буде такий своєрідний фестиваль вуличного хенд-мейду",  запросила франківців до створення парклетів Анна Пашинська. 
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: