fbpx

У Франківську презентували карту замін членів дільничних виборчих комісій

Політика 13:47, 10.08, 2016

Сьогодні, 10 серпня, в Івано-Франківську відбулась презентація першої в Україні інтерактивної карти замін членів виборчих дільниць.

Експерт аналітичної групи "Цифра" Іванна Фединчук, яка досліджує виборчу адміністрацію, розповіла, що проміжні вибори 17 липня 2016 року вкотре продемонстрували необхідність запровадження виборчої реформи, пише ГК.

Адже на цих виборах, особливо на Прикарпатті, відбувалась низка маніпуляцій з кадровими складами виборчкомів.

Моніторингово-аналітична група створила карту геолокацій замін членів дільничних виборчих комісій на парламентських виборах 2014 року, щоб предомонструвати масштаби цього явища. На інтерактивній карті, що відображає геолокацію виборчих дільниць, можна побачити кількість замін членів ДВК, проведених у межах кожної виборчої дільниці.

Карту можна збільшити до таких масштабів, щоб побачити навіть вулицю з кожною дільницею окремо, наприклад, розглядали заміни складу у 85-му виборчому окрузі, в якому 17 липня відбувалися позачергові вибори народних депутатів.

Карта показує інтенсивінсть замін щодо окремих посад, наприклад секретарів і голів. До слова, замін голів комісій значно більше ніж, наприклад, замін заступників голови комісії ДВК. Ірина Фединчук жартує, що заміняти голів цікавіше. Та ділиться, що масштаби замін у дільницях грандіозні.

Секретар Калуської ОВК по округу №85 скаржиться, що карта насправді показує процес заміни у виборчій комісії на виборах 2014 року. Натомість цього року заміни в ДВК на Прикарпатті були більш масовими. Заміни відбувались, комісії через це не могли сформувати, а відтак робота дільниці не починалась. Заміни у дільницях продовжувались до останнього дня перед виборами.

Такі маніпуляції спрямовані на формування більшості у виборчій комісії. Саме таке завдання ставлять перед собою штаби на виборах.

Карта є полотном, що також показує і цікаві моменти у роботі комісій, наприклад, зв’язок між їхньою роботою і швидкістю встановлення результату виборів на дільницях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: