fbpx

Реальні історії з архівів СБУ: у Франківську презентували книгу "Нереабілітована пам'ять"

Культура 20:16, 01.02, 2018

Презентація книги історика, викладача ПНУ Сергія Адамовича зібрала в Івано-Франківській обласній бібліотеці освітян, студентів, чиновників і депутатів.

У книгу лягли сотні сторінок історій з архіву СБУ, які відкривають читачам трагічні сторінки історії Західної України 40-50-х років ХХ століття. Описані долі людей, які потрапили у жорна нацистського та більшовицького тоталітарних режимів, та продемонстровано справжнє обличчя радянських "визволителів" західноукраїнських земель.

"Книга є результатом роботи в архівах СБУ, також описуються свідчення очевидців. Ця книга розкриває обличчя наших "визволителів". Кожна історія є особлива, коли виходив з архіву СБУ, думав про те, що не таке і погане наше життя", – каже упорядник праці Сергій Адамович.

Один із авторів, Роман Кобильник, пише ГК, розповів про те, що праця над книгою була дуже складною.

"Сама робота була дуже цікава, треба було опрацювати великий масив архівів, це цікава і скрупульозна праця. Для того, щоб знати долю людини, потрібно було прочитати всю справу. Книга про те, що кожен учасник таких подій є героєм, бо герой не лише той, хто воює, йдеться також про всіх людей, які допомагали", – ділиться Роман Кобильник.

Він зазначив також, що книга написана розмовною цікавою мовою, але художніх метафор немає – трагічні історії цілком реальні. Автори сподіваються продовжити роботу, адже є ще близько 60 000 неопрацьованих справ того часу.

Серед інших презентацію книги Сергія Адамовича "Нереабілітована пам'ять", де зібрані історії вояків УПА та ОУН, відвідав міський голова Руслан Марцінків. 

"Історії, які увійшли до видання, торкають до глибини. Важко стримати емоції, адже автор пропустив ці оповіді через себе, тому й такий грандіозний ефект. Ця книга обов'язково потрапить до бібліотек міста, щоб кожна дитина і дорослий могли її прочитати", – пообіцяв мер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: