fbpx

У Франківську презентували концепцію відродження Галича, але грошей на її реалізацію немає

Культура 08:02, 18.12, 2016

ГО “Поступовий гурт франківців” та Прикарпатський національний університет в Івано-Франківську презентували концепцію відродження Галича та його популяризації серед туристів.

Концепція складається із семи пунктів, які включають у себе ремонтно-реставраційні роботи та створення копій історичних артефактів. Зокрема, це ремонтно-реставраційні роботи у Митрополичих палатах в Крилосі. До слова, ця будівля була збудована ще на початку XIX століття. Після реставрації її планують передати під юрисдикцію УГКЦ, інформує прес-служба ГО “Поступовий гурт франківців”.

Другий пункт – реставрувати, законсервувати та музеєфікувати фундамент Успенського собору XII століття. Для реалізацієї цієї ініціативи розраховують залучити грантові кошти.

Також планують реставрувати Церкву Пантелеймона 1194 року. З 2007 року пам’ятка не фінансується державою. За останні два роки завдяки коштам з місцевого бюджету там вдалося зробити водовідведення. Проте будівля руйнується.

Планується залучення до експозиції музею історії Галича копії згадки про перехід угрів повз Галич у 898 році, повернення копії Галицького Євангелія 1144 року та створення макету корони Данила Галицького. До слова, оригінал Євангелія перебуває в Державнму історичному музеї Москви.

Розробники концепції одним із пунктів передбачили відновлення оборонних валів Галича, які датуються ХІІ століттям. Передбачається реставрація Галицької фортеці XIV-XVIII ст., яка була однією з найпотужніших фортифікаційних споруд у Речі Посполитій. Розробники концепції зазначили, що у цьому напрямку є розуміння з боку Міністерства культури. Вони наголошують, що важливим кроком у популяризації та відродженні Галича є видання та перевидання друкованої продукції.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич зазначив, що в обласному бюджеті на наступний рік на реалізацію концепції грошей не передбачено. Проте за бюджетні кошти було закуплено 300 збірників історії Галича і надіслано до наукових бібліотек Прикарпаття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: