fbpx

Міжнародний "MitOst-фестиваль" зробить Франківськ місцем зустрічі людей різних культур, мов і спільнот

Культура 11:58, 02.09, 2015

З 23 по 27 вересня в Івано-Франківську проходитиме 13-ий міжнародний MitOst-фестиваль.

"MitOst-фестиваль" називають місцем зустрічі людей різних культур, мов і спільнот. Завдання фесту  створити дружнє середовище для діалогу, долучитися до якого може кожен. Організатор – міжнародна незалежна мережа активних людей MitOst, яка підтримує культурний обмін і громадянську активність в Європі й сусідніх країнах.

"MitOst-фестиваль" щороку мандрує від міста до міста. У попередні роки проходив у Новому Саді, Ляйпциґу, Чеських Будейовіцах та інших містах. 2008 року – в Ужгороді. Цього року Івано-Франківськ приймає цю міжнародну подію і разом з нею близько 250 гостей з 40 країн світу. 

1

За словами координатора фестивалю в Івано-Франківську Іванни Чупак, у фокусі цьогорічного "MitOst-фестивалю" теми урбаністики, екології, прав людини, міграції, неформальної освіти, єврейської та німецької спадщини в Івано-Франківську. Учасники також обговорюватимуть, як країни виходять з кризи і які можливі сценарії для України. 

Програма фестивалю поки що в процесі обговорення, але організатори вже анонсують покази документальних фільмів, панельні дискусії, літературні читання, майстер-класи, лекції, презентації соціальних ініціатив та інші культурно-мистецькі заходи.

Оскільки Франківськ є батьківщиною "Станіславського феномену", у програмі плануються літературні читання та презентації за участю Галини Петросаняк, Володимира Єшкілєва, Юрія Іздрика, Юрія Андруховича. Ці заходи будуть двомовними  їх проводитимуть українською та німецькою.

За словами співкоординатора фестивалю Ольги Дятел, дуже важливо, щоб у непростий воєнний час така подія відбулася в Івано-Франківську: це покаже всій країні і світу, що в Україні, попри війну на Сході, люди продовжують жити, працювати та розвиватися. Також важливо, щоб до заходу долучалося якомога більше місцевих мешканців.

"Для нас важливо зробити фестиваль максимально відкритим для мешканців міста, які цікавляться і культурою, і політикою, і соціальними ініціативами",  зазначила Ольга Дятел.

Центральною локацією проведення фестивалю стане кінотеатр "Люм’єр”, але чимало заходів проходитимуть і в інших місцях у центрі міста. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: