fbpx

У Франківську почали приймати на утилізацію люмінесцентні лампи

Економіка 20:13, 15.08, 2018

Для мешканців міста Івано-Франківська послуга безкоштовна. Підприємцям за утилізацію треба буде платити.

Жодних смітників – тільки утилізація. Відтепер використані люмінесцентні лампи іванофранківці можуть здавати на вулиці Дністровській, 30.

Управління з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційно-оборонної роботи та діяльності правоохоронних органів Франківська, що організувало прийом ламп за цією адресою, радить у випадку наявності великої кількості використаних ламп телефонувати на телефон пожежно-рятувальної служби 101, а також у службу оперативного реагування міськвиконкому 15-80.

Усі прийняті використані люмінесцентні лампи в подальшому вивозяться за межі міста та передаються ліцензованій фірмі для подальшої їх утилізації.

Така послуга для франківців безкоштовна. А от підприємцям доведеться платити.

Люмінесцентні лампи економлять електроенергію і мають тривалий термін дії. 

Чому потрібно утилізувати?

Викинути люмінесцентну лампочку у смітник не можна. Все тому, що в ній міститься від 40 до 70 мг ртуті. Коли разом із побутовим (звичайним) сміттям такі лампи потрапляють на полігон, вони розбиваються. Випари ртуті забруднюють повітря, а коли ця речовина проникає в ґрунт, то отруює підземні води.

Згодом токсини потрапляють до водогону і криниць. Також, якщо поблизу полігонів пасуться корови, то їхнє молоко і м'ясо можуть бути небезпечними.

На жаль, ніхто конкретно не знає, скільки шкідливих побутових відходів лежать на сміттєвих полігонах, отруюючи повітря, воду та ґрунт. Всесвітня організація охорони здоров'я відносить ртуть до токсинів, що найбільш загрозливі для оточуючого середовища та здоров'я людини.

Ртуть небезпечна тим, що може довго і непомітно накопичуватися в людському організмі. Пари ртуті призводять до хронічного отруєння. Воно характеризується порушенням нервової системи, тахікардією, нестійким пульсом, тремтінням рук і ніг. Крім цього, ртуть може бути причиною апатії, головного болю та порушень пам'яті. Якщо вдихати значні дози парів ртуті, то можуть виникнути симптоми гострого бронхіту та пневмонії.

У Стратегії поводження з відходами, що містять ртуть, яка пропонується програмою розвитку ООН в Україні, вказано, якщо розбити ртутну лампу, що містить 80 мг металевої ртуті, утвориться понад 11 000 кульок ртуті діаметром 0,01 см. Всього через одну годину при температурі 20 °С в приміщенні об'ємом 60 м3 концентрація ртуті становитиме 0,4 середньодобової гранично допустимої концентрації шкідливих речовин у навколишньому середовищі. Наприклад, якщо у кімнаті площею 24 кв. м розбилося 3 лампочки, то для отруєння ртуттю достатньо провести у ній всього одну добу.

Базовим документом в цій сфері є Закон України "Про відходи". В ньому викладені загальні правила поводження з відходами. Люмінесцентні та енергозберігаючі лампи належать до небезпечних відходів, оскільки містять ртуть. Цим законом встановлено, що юридичні особи мають вести облік відпрацьованих ламп і здавати їх на утилізацію.

Фізичні особи мають виявляти екологічну свідомість і також здавати такі лампи на спеціальну переробку. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: