fbpx

У Франківську школярі зможуть тиждень безкоштовно повчитися програмуванню у ПТУ

Суспільство 12:36, 09.06, 2016

В Івано-Франківську продовжує діяти програма "Школяр-програміст", за якою випускники 9-х класів зможуть пересвідчитись, що ІТ-галузь їм підходить, та повчитися тиждень у ВПУ№21 як справжні студенти.

Як повідомляв КУРС, в Івано-Франківському ВПУ №21 навчатимуть здібних учнів області на новій спеціальності – "оператор з обробки інформації та програмного забезпечення із поглибленим вивченням мови Java".

13 червня на базі училища буде реалізована літня школа, де безкоштовно впродовж тижня вчителі училища будуть професійно вчити дітей програмуванню мовою "Java". А з вересня усі охочі зможуть розпочати навчання у 10-му класі як майбутні програмісти. Зокрема, вчителі, які викладатимуть нову спеціальність, цього літа пройдуть інтенсивну підготовку на курсах та отримають всі необхідні знання. 

Ініціатор проекту Сергій Іщеряков зазначає, що ті знання і їх оцінка, які надаються в українських навчальних закладах, не завжди є об’єктивними і не завжди відповідають потребам сьогодення. Проте потенціал в української молоді неабиякий.

"Ще не вмерла Україна з такими дітьми! Ми багато що можемо зробити! У нас всі такі діти, але ми не завжди можемо їх мотивувати", – наголосив Іщеряков.

За словами нардепа Юрія Дерев’янка, програма створена була для того, щоб учні 7-11 класів змогли отримати прикладні знання з програмування, а не лише пройти шкільний курс.

"У нас є велика амбітна мета – ми хочемо, щоб наші здібні діти могли тут отримати знання, які дадуть їм можливість не тільки заробляти велику суму коштів, але і відчувати себе повноцінними членами суспільства не лише в Україні, а й в цілому світі. У рамках "Школяр-програміст" діти отримують міжнародні знання, навички і досвід, які дають можливість знайти роботу у міжнародних компаніях",  зазначив Юрій Дерев’янко.  

Сергій Іщеряков зазначає, що великою проблемою є те, що в більшості випадків батьки без ентузіазму ставляться до навчання дітей програмуванню, адже вважають, що більш необхідно приділяти увагу фізиці та математиці, з яких потім можна скласти ЗНО. Тому він зазначає, що ініціативна група буде пропонувати ввести ЗНО з програмування.

Юрій Дерев’янко впевнений, що попри стереотипи, що віддати дітей навчатися у ПТУ непрестижно, переконаний, що майбутнє укранців саме за профтехосвітою, а не за вузами.

Показником професіоналізму програміста є сертифікат міжнародної незалежної компанії "Oraсle”. Він допомагає значно швидше знайти роботу. Щоб пройти випробовування та отримати сертифікат, потрібно заплатити 150$, що під силу далеко не кожному. У рамках програми "Школяр-програміст" ініціатори ведуть домовленості з компанією про встановлення "пільгових" тарифів учасників програми у розмірі хоча би 30$. За словами Сергія Іщерякова, за послуги програміста з таким сертифікатом і річним робочим стажем навіть юний програміст може претендувати на зарплату у мінімальному розмірі 500$.

28 школярів-учасників програми, які вже отримали знання протягом навчального року, два тижні у Карпатах проходять підготовку для здачі екзамену та отримання сертифіката "Oraсle".

17-річний випускник програми "Школяр-програміст" Назар Овіщук вже рік працює на міжнародні компанії і його дохід складає близько 800$  в місяць. На літньому таборі він вже допомагає Сергію Іщерякову та працює зі школярами – дає їм тести та перевіряє їх знання.

Іщеряков каже, що цього року, можливо, вдасться встановити рекорд, коли понад два десятка дітей по 15-16 років отримають сертифікат "Oracle".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: