fbpx

У Франківську стартує безкоштовна Велошкола для усіх, хто хоче навчитися їздити по місту

Суспільство 13:59, 19.04, 2018

Велошкола розрахована на франківчан різного віку та є безплатною. Її учасники зможуть навчитися правил безпечної велоїзди у місті й дізнатися про особливості обслуговування велосипеда.

У неділю, 22 квітня, стартує весняна Велошкола-2018 від програми "Стала Мобільність" платформи "Тепле Місто". Такий захід проводиться вже третій рік поспіль. Минулого року Велошколу пройшли близько сотні велосипедистів.

"Івано-Франківськ – маленьке і комфорне місто. В нас вузенькі вулиці, і це ідеальне місто для велосипеда,  переконаний координатор програми "Стала мобільність" Володимир Радевич. – Це дуже класно для міста, екології і здоров’я людей".

Навчання матиме теоретичну і практичну складові. Теоретична частина передбачає лекції про велоінфраструктуру, прийоми водіння, оснащення ровера та велосипедиста. На практичних заняттях учасники застосовуватимуть теорію спершу у відпочинкових зонах, потім – на велодоріжках та дорогах міста.

1

Тренер Велошколи Андрій Медвідь має 18-річний досвід пересування велосипедом у будь-яку пору року. Він їздив по європейських містах, бачив велосипедну інфраструктуру і вивчав цю кухню. Тому вирішив поділитися своїм досвідом.

"Люди хочуть їхати на велосипеді, але побоюються виїжджати на дорогу",  каже Андрій Медвідь.

"Є правила дорожнього руху, і є понад правилами дорожнього руху. Наприклад, світлоповертачі – це само собою зрозуміло, але я буду пояснювати детально, як, зокрема в який момент, використовувати фару, яка це має бути фара. Я буду наголошувати на тому, що саме фари треба використовувати, а не світлоповертачі, оскільки велосипед має бути джерелом світла… Я буду пояснювати тонкі-тонкі моменти і на прикладах показувати, чим має бути оснащений велосипед та велосипедист",  пояснює тренер.

Інспектор Патрульної поліції Івано-Франківська Таміла Кульпа розповідає, що велосипедистів не сприймають як повноцінних учасників дорожнього руху, а самі вони не відчувають відповідальності за порушення ПДР. Багато людей навіть не знають, що у Правилах дорожнього руху щодо прав і обов’язків велосипедистів відведений цілий розділ 6.

"Ми будемо розповідати про суттєві порушення, з якими ми стикаємося під час патрулювання. Часто стаються ДТП за участі велосипедистів, у тому числі нетверезих. Ми знаємо, до яких наслідків це призводить – до втрати здоров’я, а інколи й життя. Тому для нас важлива безпека усіх учасників дорожнього руху",  каже Таміла Кульпа.

Навчання триватиме до 29 квітня, після чого буде набір на чергову Велошколу.

Для участі потрібно зареєструватися за посиланням >>

Кількість учасників необмежена. Запрошуються усі охочі, хто досягнув 14 років, а більш юні особи можуть приходити разом з батьками і навчатися в їх супроводі. По завершенню навчання учасники Велошколи відправляться у випусковий пробіг у супроводі поліції.

"Вашим сертифікатом буде ваша впевненість у тому, що ви безпечно почуватимете себе на дорозі",  додає Володимир Радевич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: