fbpx

У Франківську створили громадянський рух, який опікуватиметься реформуванням освіти

Суспільство 21:50, 23.09, 2016

Сьогодні, 23 вересня, в Івано-Франківську відбулася прес-конференція щодо створення громадського руху "Рідна школа – наша турбота", який спрямований на створення концепції нової реформованої школи.

Ініціатива започаткування цього громадського руху належить вчителю історії та правознавства, голові обласного осередку Всеукраїнської громадської організації "Громадська позиція" Світлані Уваровій, передає Фіртка.

"Проаналізувавши інформаційний простір, а також ті доробки, які ми маємо в місті Івано-Франківську, ми прийшли до висновку, що Міністерство освіти й науки та новий міністр Лілія Гриневич проробили дуже добру роботу створюючи концепцію "Нової української школи",  каже Світлана Уварова.  Учасники громадського руху підтримують формулу нової школи і прагнуть залучити до реформування якомога ширші кола. Наше завдання – дати дітям доступ до якісної освіти, бо кожна дитина, не залежно від її здібностей, має право на успіх в житті, на максимальне розкриття власних здібностей".

Зазначимо, що формула "Нової української школи" складається з 8 базових компонентів:

– Нового змісту освіти, заснованого на формуванні компетентностей, необхідних для успішної самореалізації в суспільстві.

– Педагогіки, що ґрунтується на партнерстві між учнем, учителем і батьками.

– Умотивованого учителя, який має свободу творчості й розвивається професійно.

– Орієнтації на потреби учня в освітньому процесі, дитиноцентризм.

– Наскрізного процесу виховання, який формує цінності.

– Нової структури школи, яка дозволяє добре засвоїти новий зміст і набути компетентності для життя.

– Децентралізації та ефективного управління, що надасть школі реальну автономію.

– Справедливого розподілу публічних коштів, який забезпечує рівний доступ усіх дітей до якісної освіти.

Також, за словами Світлани Уварової, виховний процес буде невід’ємною складовою усього освітнього процесу і орієнтуватиметься на загальнолюдські цінності.

"Організатори громадського руху прагнуть допомогти школі реформуватися в доцільному, прагматичному напрямку та досягти єдиної мети",  зазначає педагог.

В свою чергу, голова Асоціації благодійних організацій навчальних закладів Івано-Франківської міської ради Петро Хмельовський зауважив, що чим більше організацій підтримає громадський рух, тим легше буде створити оновлену й осучаснену українську школу.

"Наполеглива робота громадськості, учнівських комітетів та вчителів дає свої результати,  зазначає Петро Хмельовський.  Головним засадничим принципом нашого руху буде тісна співпраця з кожним загальноосвітнім навчальним закладом нашого міста, організація вивчення громадської думки з актуальних питань навчання і виховання дітей, залучення компетентних фахівців для надання різносторонньої допомоги вчителям та батькам учнів".

Варто зазначити, що в жовтні та листопаді громадький рух "Рідна школа  наша турбота" проведе міський Форум вчителів, Форум батьківської громадськості та загальноміську учнівську конференцію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: